Egy építész, akit újra fel kellett fedezni

2013. október 17., 08:22 , 666. szám
A kiállítás megnyitója

Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán megnyílt az Őry-Oelschläger Lajos, szepességi német származású magyar építész munkásságát bemutató kiállítás, mely eredetileg Kassán, Európa kulturális fővárosa programsorozatának keretében lett bemutatva, de Magyarország és Szlovákia ungvári főkonzulátusainak köszönhetően a kiállítást megtekinthetjük Beregszászban is. A Kassán született Oelschläger (Őry) Lajos építész legtermékenyebb időszaka a két világháború között, az első Csehszlovák Köztársaság idején volt, amikor szülővárosában és a mai Kelet-Szlovákia területén meghatározó jelentőségű épületeket alkotott. Ugyanakkor sok megrendelést kapott Kárpátalján is, így az épületek egykori és mai fotóit, tervrajzait és a háromnyelvű magyarázó szöveget tartalmazó molinókról megtudhatjuk, hogy többek között a következő kárpátaljai épületek fűződnek a nevéhez: az ungvári zsidó iskola, a Munkácsi Kereskedelmi Akadémia, a zsidó árvaház épületei és a Peremoha Mozi, a Nagyszőlősi Közösségi Ház.

Az ünnepélyes megnyitón jelen voltak a kiállítás létrehozói, a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kara Építészeti Tanszékének munkatársai – Adriana Priatková és Pásztor Péter építészek, valamint Bacskai József és Tóth István ungvári és beregszászi magyar főkonzulok, a konzulátusok munkatársai, valamint a főiskola hallgatói és tanárai.

Szalipszki Endre, ungvári magyar konzul megnyitó beszédében Oelschläger (Őry) Lajosra utalva elmondta: „Munkásságára több nemzet lehet büszke. Természetesen mi, magyarok is, hisz ő magyarnak tartotta magát. Ez a kiállítás eredendően Kassára készült, mely város 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa. A tárlat anyagát korábban láthatták már Miskolcon, Ungváron, Munkácson, és úgy gondoltuk, hogy Szlovákia Ungvári Főkonzulátusával együttműködve Beregszászba is elhozzuk.”

Eva Matusová, ungvári szlovák konzul is köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta Janka Burianová, ungvári szlovák főkonzul üdvözlő és a kiállítást méltató levelét.

Pásztor Péter építész, a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Karának tanára elmondta, hogy Oelschläger (Őry) Lajos Budapesten végezte az egyetemet, majd utána munkásságát Kárpátalján kezdte, a Munkácsi Kereskedelmi Akadémia indította be a karrierjét, amit Boskó Gézával közösen terveztek. Egyelőre Ungváron, Munkácson és Nagyszőlősön találtak általa tervezett épületeket, de egészen biztosak abban, hogy újabb épületeit is fel lehetne még itt fedezni a beregszászi levéltárban végzett kutatásokkal.

„Oelschläger Lajos mindig magyarnak vallotta magát annak ellenére, hogy német származású volt, az alsó-szepességi Merényből származott az édesapja, aki vaskereskedő lett Kassán, kiváló kapcsolatokkal. Mindezek ellenére az Oelschläger fiúk az első köztársaság idejében kimondottan magyarpártiak voltak, és magyarnak vallották magukat, ezzel ugyancsak megnehezítve a saját életüket. Oelschläger Lajos az első világháború idején katonaként a fronton megsebesült, ennek alapján amikor Kassa újból magyar lett, 1939-ben a Vitézi Rend tagja lett és magyarosította a nevét Őry Lajosra. A háború alatt is Kassán élt, még akkor is voltak munkái, de a háború után a Benes-dekrétumok miatt el kellett hagynia Csehszlovákiát a családjával együtt. A felesége Sátoraljaújhely mellett született, előbb oda menekültek, majd kilenc évvel később Miskolcon telepedtek le. Egykori miskolci kollégái is meglepődtek, amikor tőlünk megtudták, hogy Őry Lajos ilyen nagy jelentőségű építész volt. Mindezt a mi kutatásunk tárta fel, amit egy 400 oldalas monográfiában tettünk közzé, annak alapján készült a beregszászi kiállítás” – mondta el lapunknak Pásztor Péter.

Badó Zsolt