Új évezred – új iskola Zápszonyban

Szeptemberre tervezik az iskolaátadást

2001. január 26., 01:00 , 2. szám

A zápszonyi iskola jelenlegi épülete több mint 100 éves, falait 2 méter magasságban átitatja a salétrom, levegője egészségtelen. 212 gyerek második otthona ez, bár nincs benne vezetékes víz, udvara többnyire vizes, sáros. Ugyanakkor a 80-as években épült kétszintes óvoda csak 20%-os kihasználtsággal működik „gyermekhiány” miatt. Felmerült az ötlet, hogy cseréljen a két intézet épületet. Az iskola vezetősége sikeresen pályázott ez ügyben, és a Kárpátalja Megsegítéséért Alapítvány jóvoltából így 5. hónapja folyhatnak az átalakítási munkálatok.

– A legnagyobb munkát a belső tér átalakítása jelentette – mondja Dávid Ljudmilla, az iskola igazgatója. Sok apró helyiségből kellett oktatásra alkalmas osztályokat létrehozni. A támogatás jelentős hányadát a fűtési rendszer helyreállítása emésztette fel. Szükség volt két új kazánra, villanymotorra a víz cirkuláltatásához, 46 méter hővezetékre. Továbbá ki kellett cserélni az ablakok egyharmadát. A szennyvíz elvezetését ugyanakkor nem sikerült megoldani, így az épületben csak kézmosási lehetőséget tudunk biztosítani.

– Tudják-e tartani a költségvetési tervezetet?

– Nem igazán. Voltak előre nem látott kiadásaink: pl. szükség volt egy új, 18 méter mély kútra, amely ellátja vízzel az iskolát. Arra sem számítottunk, hogy két osztályt újra kell padlózni, mivel tönkrement a parkett. A beregszászi járási adminisztrációtól ígéretet kaptunk arra, hogy ez utóbbi költségeit átvállalják.

– Mi van még hátra?

– A munkálatok nagy részével már elkészültünk, amint üzemképes lesz a fűtés, folytadódnak a belső munkálatok. Időközben 70 ezer hrivnyára pályáztunk a szakbizottságnál a Magyarországgal szembeni ukrán államadóság terhére. Ebből tervezzük az iskola előtti rét sportpályává alakítását, javítani szeretnénk továbbá az intézmény műszaki felszereltségét s meg­újítani berendezéseit. Terveink szerint szeptember elsején kerülhet sor az ünnepélyes átadásra.

Popovics Zsuzsanna