Tiszakeresztúr tragikus évet zárt

2001. február 2., 01:00 , 3. szám

Tiszakeresztúr közel 800 lakosú falu a nagyszőlősi járásban. Az emberek, akárcsak más falvakban, itt is születnek, majd meghalnak, ám többnyire természetes halállal. A 2000-es év azonban megrendítette a lakosságot, ugyanis a falu 16 halottjából 5 volt öngyilkos, további kettő pedig nem kevésbé tragikus körülmények között vesztette életét. Ezekről az esetekről Mándy Eszterrel, Tiszakeresztúr polgármesterével beszélgettünk.

– Tragikus hirtelenséggel elhunyt halottaink egyike egy családapa volt, aki autóbalesetben vesztette életét. A család csak másnap tudta meg a szörnyű hírt. Életét vesztette egy 19 éves fiatalember is, aki verekedésbe keveredett, majd néhány nappal később összeesett és meghalt. A halottkém jelentéséből kiderült, hogy fejét olyan ütés érte, amelytől vérömleny keletkezett az agyban és ez okozta a halálát. Két helyi lakos ittas állapotban, saját portáján akasztotta fel magát. Egyikük két testvére már korábban hasonló módon vetett véget életének. Szintén felakasztotta magát az a 29 éves fiatalember, akinek felesége hat hónapos várandós anyaként feküdt a kórházban. A férfi barátainak este még azt mondta, hogy reggel megy a feleségéért a kórházba, de éjszaka felkötötte magát. Egy apa fiát előbb álmában leforrázta, majd agyonverte. Reggel, amikor tudatára ébredt tettének, kést ragadott, hátra ment az istállóba és több késszúrással végzett magával is.

– Mi lehet a kiváltó ok?

– Szinte mindegyik áldozat rendezett anyagi körülmények között élt, tehát nem a létbizonytalanság. Véleményem szerint az egyik fő ok az italozás lehetett. De a konkrét kiváltó okokat még maguk a családtagok sem tudják pontosan.

Kozi

– Milyen a falu közhangulata?

– Az emberek még mindig ezekről az esetekről beszélnek. Nem tudják mire vélni ezt a tragikus évet. Nagyon felrázta ezt a kis falut a hirtelen jött sok öngyilkosság és baleset.

Karmacsi Zoltán