Díjak napja Ungváron

Kármin-díj, Váradi-Sternberg-díj–2001

2001. február 2., 01:00 , 3. szám

Január 27-én, baráti fogadás keretében került sor Ungváron, a Pánsíp Irodalmi Szalon soros összejövetelén az idei Kármin-díj és Váradi-Sternberg János-díj átadására. A Kárpátaljai Magyar Irodalmi Nívódíjat (Kármin-díj) a Balla D. Károly által alapított UngBereg Alapítvány hívta életre 1996-ban. Az elismerésben olyan Kárpátalján élő és alkotó személyek részesülhetnek, akik előző évben valami kimagasló szellemi produktumot alkottak. A díjat három fős kuratórium ítéli oda. 1996 óta az elismerésben olyan jeles kárpátaljai alkotók részesültek, mint Penckófer János, Cséka György, Punykó Mária és Bagu László.

2001-ben a Kármin-díjat, 1996 után immár másodszor, Penckófer János kapta előző évi prózaírói munkásságának, valamint az elmúlt év legnagyobb írói teljesítményének elismeréseként. Az elmúlt évben jelent meg ugyanis, több más prózai alkotása mellett, az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány kisregény-pályázatán megosztott első helyet nyert Hamuther című kisregénye.

A Váradi-Sternberg-díjat szintén az UngBereg Alapítvány hozta létre olyan kiemelkedő, a társadalomtudományok és más művészetek terén elért szellemi teljesítmény elismerésére, amely hozzájárul a kárpátaljai magyarság megismeréséhez és megmaradásához. Eddig az elismerésben Orosz Ildikó (a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás területén kifejtett munkájáért), Kobály József régész, főiskolai tanár (tudományos munkásságáért), valamint Botlik József budapesti újságíró (a kárpátaljai vonatkozású kutatásaiért) részesült. Idén a díjat Vári Fábián László költő, néprajzkutató és Varga Béla újságíró, tankönyvszerkesztő vehette át. Előbbi tudományos és szépirodalmi tevékenységéért, a kárpátaljai ruszin népballadák tanulmányozásának és magyarra fordításának terén végzett kiemelkedő alkotómunkájáért, utóbbi újságírói és tudósítói tevékenységéért, mellyel az MTI tudósítójaként nagyban hozzájárult a kárpátaljai magyarság anyaországi megismeréséhez.

A díjazottakat köszöntötte Balla D. Károly, az alapítvány elnöke és Tóth István, a Határon Túli Magyarok Hivatalának főosztályvezetője.

csani