Február eleje

Házunk tája

2001. február 9., 01:00 , 4. szám

A gyümölcsösben folytatjuk a januári enyhülések alkalmával megkezdett metszési és faápolási munkálatokat. Fontos, hogy ezeket a munkálatokat rügypattanásig befejezzük, és így idejében elvégezhető legyen a tél végi lemosó permetezés.

Megkezdhetjük a ribiszke és a köszmétefélék ifjító metszését, melynek során eltávolítjuk a bokrokat feleslegesen sűrűsítő háromévesnél idősebb részeket. Ezzel a művelettel nemcsak teret engedünk a fiatal termőhajtásoknak, de egyben meggátoljuk a pajzstetvek elszaporodását is. A ritkítás következtében szellősebb lombozatot kapuk, ami csökkenti a gombás fertőzések esélyét és növeli a növényvédelmi permetezések hatékonyságát, ezenkívül a rügyek termőképességére is kedvező hatású.

Jelenleg még nagyon kevesen foglalkoznak a szamóca hajtatásával, ami egyszerűen megvalósítható és 3-4 héttel korábbi termést érhetünk el vele. Csak annyit kell tennünk, hogy a nyár végén eltelepített, jó erőben lévő szamócaágyások fölé fóliaalagutat készítünk így február elején. A fólia alatt a talaj hamarabb felmelegszik, miáltal a szamóca korábbi felmelegedését érjük el. Amíg az időjárás hűvös, zárva tartjuk az alagutakat, de amint kitavaszodik, ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről.

Az előző cikkemben írtam a korai káposztafélék vetéséről, melyben 1-1,5 cm természetesen a vetésmélységet és nem a szaporítóföld vastagságát jelenti. Kelés után a palántákat 0,5 %-os Cinebes oldattal öntözzük be, hogy elkerüljük a palántadőlést okozó gombák fertőzését. Szikleveles korban a növényeket hűvösebb, 10 oC körüli hőmérsékleten tartjuk, amivel megelőzhetjük a szikalatti szárrész felnyurgulását. Amikor a sziklevelek kifejlődnek, megkezdhetjük a tűzdelést 5x5 cm távolságra. Tűzdelés után újra ajánlatos 0,5 % Cinebes oldattal beöntözni a palántákat és a továbbiakban 15 oC körüli hőmérsékletet tartani. Ha a palántanevelést melegágyban végezzük, fontos, hogy mindig idejében szellőztessünk a túlzott lehűlés ellen pedig védekezzünk. Ha a palántákat tartósan 5 oC alatti hőmérséklet éri, akkor az könnyen kiválthatja a növények felmagzását.

A burgonyából korábbi termést kaphatunk, ha vetés előtt előcsíráztatjuk a gumókat. Ez abból áll, hogy a lehetőleg korai fajtájú (pl. Cleopatra), vírusfertőzéstől mentes, tyúktojás nagyságú vetőgumókat megtisztítjuk a téli csíráktól és vékony rétegben rekeszekbe rakjuk. 20-25oC-os helyiségben néhány napig előmelegítjük, majd ablak előtt 12-14oC-on megkezdjük a gumók csíráztatását. Időnként átrakjuk a rekeszeket, hogy a fény minden gumót egyenletesen érjen. Körülbelül 6 hét múlva ültetésre kész, jó fejlett, 2-3 cm hosszú, zömök csírákkal rendelkező szaporítóanyagot kapunk.

Barkaszi Ferenc
Okl. agrármérnök