Konzuli iroda nyílik Beregszászon?

2001. február 23., 01:00 , 6. szám

A KMKSZ választmányának legutóbbi bátyúi ülésén ismét napirendre került a beregszászi konzuli iroda megnyitásának kérdése. Bakancsos Lászlót, a KMKSZ beregszászi járási középszintű szervezetének elnökét arra kértük, kommentálja a hírt.

– Még 1998-ban felvetettem a szövetség választmánya előtt, hogy szükség volna az iroda megnyitására. A testület támogatta az elképzelést, ám nem tartotta időszerűnek a kérdést. Örülök, hogy végre megérett a helyzet az elképzelés kivitelezésére, amit az ülésen jelenlévő Szakács Zoltán főkonzul is megerősített.

– Miért tartja fontosnak, hogy az ungvári főkonzulátus mellett Beregszászban is magyar külképviselet működjék?

– Mert ez Kárpátalja magyarlakta területeinek a központja és nem csak földrajzi értelemben. Gyakorlati szempontból is előrelépést jelent majd, ha a konzuli iroda megkezdi működését, hiszen jelentős mértékben megkönnyíti az ügyintézést a nagy­szőlősi járás és a Felső-Tisza-vidék magyarsága számára. Továbbá, tekintettel a státusztörvényre és az ukrán-magyar viszonylatban várhatóan bevezetésre kerülő vízumkényszerre, az iroda megléte jelentős mértékben tehermentesítheti magát a főkonzulátust is.