Tulipán, a tavasz sztárvirága

Március 8.: a virágtermesztők már készülnek

2001. március 2., 01:00 , 7. szám

Néhány éve a nőnapi virágvásárlási láz slágernövénye a tulipán, amelyből már az ünnepet megelőző napokban sok ezer szál piroslik a városok központjain, piacterein. A beregszászi Gricza László fiatal kora ellenére majd tíz éve foglalkozik melegházi növénytermesztéssel, leginkább tulipánt, krizantémot és paradicsomot nevel.

– 17 évesen, városi gyerek létére honnan jött az ötlet, hogy fóliasátrat építsen?

– A tanult szakmám hegesztő és vízvezeték-szerelő, aminek legfeljebb annyi köze van a növényekhez, a kerthez, hogy a víz itt is, ott is meghatározó tényező. De mindig is szerettem kertészkedni. Akkoriban a korai uborka hozott hasznot, így legelőször abba vágtam bele.

– És a virágok?

– Ez volt a legkézenfekvőbb, hiszen kis földterületen gazdálkodom, és igyekeznem kell minél racionálisabban kihasználni azt.

– Hogyan vált éppen a tulipán e márciusi ünnep szimbólumává?

– Én üzleti okát látom, ugyanis ez a virág a legalkalmasabb a mesterséges hajtatásra, viszonylag olcsó és könnyen kezelhető. A tulipánnal ugyanakkor nagyon sok munka is van, hiszen minden egyes szál négyévi gondoskodást igényel: ennyi idő alatt nevelődik ki maga a termő tő. Szeptember-október folyamán kerül a talajba, tavaszelőn pedig fel kell szedni. A melegházba csak a már bimbót rejtő hagymák kerülnek és ezeket kell adott időre ki­hajtatni. A nyári tárolás is kényes feladat, mert állandó hőmérsékletet, páratartalmat és teljesen huzatmentes teret igényel.

– Sokan mondogatják, hogy ilyenkor, ünnepekkor micsoda jó üzlet lehet virágot eladni.

– Igen is, meg nem is. A helyi termelők számára nagy konkurenciát jelent a Magyarországról behozott virág, és ez meghatározó a piac és az ár alakulásában is. A külföldi virág a jobb előállítási technológia által képes alacsonyabb árszínvonalat létrehozni. A mi lehetőségeink messze nem ilyen jók, így több munkával kevesebbet produkálunk. Távlati terveimben éppen ezért szerepel egy valódi üvegház megépítése és egy csepegtető berendezés beszerzése, bár a jelenlegi árak mellett ez nagyon költséges.

– Szeret virágot ajándékozni? Ha igen, milyet?

– Természetesen szeretek, főleg tulipánt és krizantémot, de ha éppen nincs szezon, akkor kardvirágot vagy szegfűt.

P. Zs.