Kovács végleges megoldást sürgetett

2001. március 16., 01:00 , 9. szám

Kijev – Az árvízi újjáépítésen kívül hatékony, komplex árvízvédelmi állami intézkedéseket és nemzetközi összefogást sürgetett ked­den az ukrán parlamentben elmondott napirend előtti beszédében Kovács Miklós, az ukrán törvényhozás magyar képviselője.

Kovács, aki a Szolidaritás frakció nevében szólalt fel, kérdésünkre elmondta: mindenekelőtt arra hívta fel képviselőtársainak figyelmét, hogy a beregszászi és ungvári járás több településén még mindig védekeznek az árvíz ellen.

A képviselő indítványozta, hogy a károk helyreállítása mellett fel kell állítani egy kormányzati-parlamenti bizottságot, amely a mostanihoz hasonló árvízkatasztrófák meg­előzését célzó programot kidolgozza, és előteremti a megvalósításhoz szükséges forrásokat.

A honatya rámutatott az árvíz nemzetközi vonatkozásaira, és szorgalmazta egy ukrán-magyar árvízvédelmi kormányközi vegyesbizottság felállítását a probléma hatékonyabb kezelése érdekében, mivel – mint emlékeztet – a Kárpátaljáról elinduló áradások a szomszédos államok közül Magyarországot érintik leginkább.

Varga Béla