Vigyázz, a tűzoltókkal ne játssz!

Új tűzrendészeti szabályok

2001. április 6., 02:00 , 12. szám

A kormány jóváhagyta a vállalatok, vállalkozások létrejöttekor, új létesítmények, új, illetve felújított lakások és egyéb ingatlanok átadásakor, továbbá a lakások, ingatlanok, helyiségek bérbeadása esetén tartandó tűzvédelmi ellenőrzések, a megfelelő üzemeltetési engedélyek kiadásának rendjét.

A tűzrendészeti felügyelet képviselői úgy vélik, az új eljárásrend kedvezőbb lesz a vállalatok számára, hiszen a jogszabályban pontosan le van fektetve az engedély kiadásának mechanizmusa. Ugyanakkor elemzők rámutatnak, hogy a jogszabály bizonyos pontjai bonyodalmakat okozhatnak a vállalatok, vállalkozások működése során.

Tény, hogy bizonyos esetekben az új el­járás jelentősen leegyszerűsíti a tűzvédelmi üzemeltetési engedély elnyerésének rendjét. Ezentúl ugyanis csak azoknak kell engedélyt beszerezniük a vállalat, vállalkozás te­vékenységére vagy a bérleti szerződés megkötésére, akiknek a neve szerepel a tűzrendészeti felügyelet által összeállított listán. A megállapított rendnek megfelelően Kárpátalján a Megyei Belügyi Főosztály Állami Tűzvédelmi Osztálya (Ungvár, Bolgarszka u. 2, tel.: 3-21-14, 2-95-63) végzi az ellenőrzést és adja ki az üzemeltetési engedélyeket a vállalatok, vállalkozások tevékenységének megkezdéséhez a következő osztályozás szerint:

– tűz- és robbanásveszélyesség szerinti „A” kategóriájú ipari vállalatok;

– tűz- és robbanásveszélyesség szerinti „B” kategóriájú ipari vállalatok;

– tűz- és robbanásveszélyesség szerinti „A”, illetve „B” kategóriájú raktárépületek, helyiségek;

– azon objektumok, amelyekben rendszerint sok ember tartózkodik, illetve fordul meg;

– a 9-nél több emeletes lakóházak;

– az üzemanyagraktárak, illetve tankolók, a járművek parkolására és karbantartására szolgáló épületek, a vállalatok;

– mezőgazdasági objektumok;

– az automatikus tűzriasztóval és tűzoltó berendezéssel felszerelendő ipari létesítmények, raktárak, közintézmények, lakóházak, egyéb ingatlanok.

A többi objektumra (minden állami, közös, illetve magántulajdonú lakóház, mely nem magasabb 9 emeletnél, hétvégi házak, garázsok, a családi farmergazdaságok tulajdonát képező vagy használatába átadott ingatlanok, egyéb objektumok, amelyek nem tartoznak a felsorolt csoportokba) az engedélyt az Állami Tűzvédelmi Felügyelet helyi szervei adják ki.

Az érintettek az Állami Tűzvédelmi Felügyelet azon helyi illetékességű szervéhez fordulhatnak információért, ahol az objektum található.

Az új rendelet lapvélemények szerint főleg a bérbeadókat érintheti érzékenyen, ugyanis a tűzvédelmi felügyelet minden egyes bérbeadás esetén ellenőrizni fogja őket. Ezen belül is mindenekelőtt azok érezhetik majd meg a változást, akik ingatlanok, üzletrészek bérbeadására szakosodnak, mivel a tűzvédelmi szakértői vizsgálatok nem éppen olcsók – óránként 16,84 hrivnyába kerülnek.

Baráth József