Drágul az arany

A legjobb befektetés

2001. április 20., 02:00 , 14. szám

A honi vállalkozók, befektetők egyre több pénzt fektetnek nemesfémek vásárlásába. Ez utóbbiak között is az arany számít a legjobb vételnek, s az aranyrudak az értékes ajándék kategóriájából fokozatosan elő­lépnek a vállalatok, vállalkozások alaptőkéjének természetes részévé.

Az elmúlt évben csupán a Pravex bankban – az ukrán nemesfémpiac egyik legnagyobb operátoránál – a jogi sze­mélyek 30%-kal több nemesfémet vásároltak, mint 1999-ben, s az eladási statisztikák további növekedést mutatnak.

Meglehetősen furcsának tűnik a jelenlegi felfokozott kereslet a nemesfémek iránt, hiszen az általában pénzügyi válságok, a pénz értékvesztése esetén tapasztalható. Ebből a szempontból viszont 2000 a pénzügyi stabilitás éve volt, a hrivnya árfolyama is viszonylag szűk sávban mozgott. Tehát nem álltak fenn azok a tényezők, amelyek arra ösztönözték volna a vállalkozókat, hogy a nemesfémek vásárlásába fektessék a megtermelt profitot. A Ha­­lic­ki Kontrakti c. gazdasági hetilap szerint a fentiek alapján azt a következtetést lehet levonni, miszerint a gazdasági, üzleti tevékenységet folytatók rájöttek arra az alapigazságra, hogy a nemesfémek piaca a pénzpiacok talán egyik legkonzervatívabb fajtája, és a nemesfémekbe eszközölt befektetések hordozzák magukban a legkevesebb rizikót, tehát időtállóak.

A bankárok véleménye szerint a nemesfémek közül jelenleg a legmegbízhatóbb az arany, annak ellenére, hogy a tavalyi év folyamán vala­melyest vesztett értékéből. Ma az arany ára ismét lassan araszol felfelé,s várhatóan továbbra is stabil marad, elsősorban azért, mert a legnagyobb aranytartalékokkal rendelkező 15 ország tavaly megegyezett, hogy a következő öt év során mérsékli az aranyeladást.

-piacfigyelő-