Kötelező biztosítás – szarvasmarháknak

Útját állják a marhavésznek?

2001. április 20., 02:00 , 14. szám

A közelmúltban Petro Ver­bickij, Ukrajna legfőbb állami állategészség-ügyi felügyelője egy sor rendelkezést hagyott jóvá, melyet a regionális állategészség-ügyi szolgálatok kötelesek végrehajtani. Ezentúl tilos a húst, illetve csontport tartalmazó őrlemények, továbbá az állati fehérje felhasználásával készült tápok behozatala. Azokból az országokból, melyekben észlelték a szivacsos agysorvadást, illetve a száj- és körömfájást, tilos a szarvasmarha, a juhok, a kecskék, a vad­állatok, valamint az állati sperma, az állati fehérjét tar­tal­mazó élelmiszerek, illetve azok alapanyagainak importja. Tilalom alá kerültek továbbá az egzotikus macskafajok, a prémes állatok, az állati fehérjét tartalmazó kozmetikumok is.

Tilos az állat testétől különválasztott máj, illetve egyéb belsőségek árusítása a piacokon. Sor kerül azon raktárhelyiségek ellenőrzésére is, amelyekben fehérjét tartalmazó takarmányt, illetve tápot tárolnak. Szükség esetén a takarmány, illetve a táp megsemmisítésre kerül.

Mikola Azarov, Ukrajna Állami Adóügyi Adminisztrációjának elnöke indítványozta a kormánynál, hogy a rossz minőségű vagy fertőzött hús, illetve az ilyen hústermékek behozatalának megakadályozására az utakon hozzanak létre ellenőrző posztokat, melyek munkájába be­­vonnák az adó-, illetve a vámhatóságok, a belügyi szervek és az állategészség-ügyi szolgálat szakembereit.

A fertőzött hús behozatala elleni harcba bekapcsolódott maga Leo­nyid Kucs­ma államfő is, aki a napokban hagyta jóvá a szigorítások bevezetését.

A kormány által foganatosított összesen 25 intézkedés között találtuk a következőt is: „Bevezetendő a szarvasmarhára kötendő kötelező állami biztosítás, függetlenül annak életkorától.” No comment...

Baráth József