Milyen az egészséges táplálkozás gyermekkorban?

2001. április 20., 02:00 , 14. szám

A felnőttkori ízlelésvilág már gyermekkorban kialakul. Számos később jelentkező krónikus betegség is kialakulhat egészen fiatal korban jól látható tünetek nélkül. Éppen ezért a gyermekek táplálkozása meghatározhatja későbbi életünk egész alakulását.

Mindenekelőtt tudatosítani kell, hogy a gyermek nem kis felnőtt, és táplálkozása elsősorban életkorától függ. Vannak jellegzetes, nagy mértékben a táplálkozással összefüggő betegségek, amelyek egy-egy életkorhoz kötődnek. Így például a felcseperedő 2-3 éves gyermek, ha kevés gyümölcsöt, zöldséget kap enni, könnyen székrekedésessé válhat. Mivel a székrekedés fájdalmas székelést okoz, a fájdalom hatására a gyermek sokáig visszatartja a székletét, és ilyenkor az egész család a gyerek széklete miatt aggódik. Amennyiben ez az állapot nem vált kórossá, a főleg zöldségeket és salátát tartalmazó diéta néha csodákat tehet. A salátát növényi olajjal készítsük el.

Életkori sajátosság lehet a dac is… Amennyiben a gyermeket a család olyan ételek fogyasztására kényszeríti, melyeket nem kedvel (mondván, mindenből enni kell…), úgy egyszerűen abbahagyja az étkezést. A változatos táplálékot tartalmazó étrend örömmé teheti az étkezést a gyermek számára, ráadásul ilyenkor az említett probléma is ritkábban merül fel.

A gyermek ételét sokkal kevésbé sózzuk, cukrozzuk, mint a sajátunkat. Ebben az életkorban még elérhető, hogy a túlzott sózást a gyermek ne szokja meg. Itala elsősorban a víz és a tej legyen, ez a család felelőssége. A vizet ízesíthetjük gyümölcslével, de a cukrozott italok fogyasztása nem ajánlatos.

A napi étrendből sem a zöldség, sem a tejtermék nem hiányozhat. Rendkívül fontos a kálciumbevitel, és kálciumot legkönnyebben tejjel kaphat a szervezet. A vashiány is számos gyermek és felnőtt életét keseríti meg. A hús, a máj a legfontosabb „vaskészítmény”, amit a gyerek kaphat.

Nem szabad a gyereket felnőttként kezelni az étkezés során. Lehet, hogy felnőttkorban elmaradhat például a tojás az étrendből magas koleszterintartalma miatt, ám gyermekkorban ez megengedhetetlen. Mivel a tojás az egyik legfontosabb vitaminforrás, legalább hetente kétszer kapjon a gyermek egy-egy tojást, elsősorban lágytojás formájában vagy a zöldséghez keverve.

A zsírban oldódó vitaminok, közülük különösen az E-vitamin, roppant fontosak a gyermek étrendjében, hiszen ezek a fejlődés motorjai. Az egyik legfontosabb E-vitamin-forrás a napraforgóolajjal készített étel.

Legközelebb az időskori táplálkozásról ejtünk majd szót.

Jakab Lajos
badalói háziorvos