A műanyag termékek

Mi? Mennyi?

2001. április 20., 02:00 , 14. szám

Rohamosan fejlődő világunk egyik forradalmian új és sokoldalúan felhasználható terméke a műanyag. Manapság szinte minden terméknek van műanyag változata, így például az üdítők üvegei már csak a szóhasználatban léteznek, mert szinte mindegyiket műanyag flakonban értékesítik. A műanyag praktikus, mert könnyű, nem törékeny és olcsó. Hátrányai közé tartozik, hogy nagyon nehezen bomlik le, miután kikerül a természetbe, ezért célszerű lenne külön tárolókban gyűjteni a műanyag hulladékot, és újra hasznosítani.

A műanyagból készült termékek széleskörűen elterjedtek a háztartásban alkalmazott eszközök körében. Főként a konyhában találkozhatunk velük. A következőkben minden, amit felsorolunk, műanyagból készült. A piacon vásárolhatunk kenyértartót 30, tányér- és pohárszárítót 15, tojástartót 12, kukát 15-20, süteményes tálcát 3-20 hrivnya közötti áron, szalvétatartót 4, asztali fűszertartót 8-17 hrivnyáért, ugyanezt falra akasztható változatban 12-25 hrivnyáért, evőeszköz-készletet 28, vajtartót 5, szűrőt 3, zöldség- és gyümölcsgyalut 10, tojásszeletelőt 4, reszelőt 6 hrivnyáért. Bármilyen furcsán hangozzék is, vásárolhatunk műanyagból készült húsvágó „deszkát” is 8-10 hrivnyás áron.

Hódítanak az egyszer használatos vagy eldobható használati tárgyak is, hiszen bizonyos esetekben célszerű az alkalmazásuk, mivel nem kell tisztítani őket. Az egyszer használatos kanalak és villák darabja 8 kopijkáért kapható, a tányérok pedig 25 kopijkáért.

Nagyon sok háztartásban jelen van már a mikrohullámú sütő. Az ehhez tartozó műanyag edények, melyek tárolásra és melegítésre is egyaránt használhatók, széles választékban és különböző méretben kaphatóak már 2-6 hr közötti áron is. Mikrohullámú sütőbe rakható csészék négy darabos készletét 8-10 hrivnyáért vehetjük meg.

És végül a konyha tisztántartásához vehetünk felmosó vedret 16 hrivnyáért és szemétlapátot 4 hrivnyáért.

Kutasi Mónika