Konferencia a munkácsi várban

A hős várvédőkre emlékeztek

2001. április 27., 02:00 , 15. szám

Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc emlékének adóztak a munkácsi várban április 21-én megtartott konferencia résztvevői. A tanácskozást ökumenikus szertartás előzte meg a várudvarban, melyen a várvédő hősök emlékére Német Imre plébános, a római katolikus püspöki adminisztráció irodavezetője, valamint Héder János református tiszteletes hirdetett igét.

A konferenciát Helm Judit, a Rákóczi Kör elnöke nyitotta meg, majd Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke a Rá­kócziak és Munkács kapcsolatáról szóló előadásának bevezetőjeként elmondta, már rég ér­le­lődött a szándék, hogy a hagyományos Rákóczi-konferenciának állandó helyszíne legyen a mun­kácsi vár, s végre idén a szán­­dék megvalósult.

Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja kiemelte: az idén megrendezett ukrán-magyar történészkonferencián arra helyezték a hangsúlyt, hogy közös történelmünknek azt a részét keressék meg történészeink, amely ösz­szeköti a magyarokat és az ukránokat. Többek között ki­fej­tet­te: mindenkinek meg kellene ér­tenie, nem azért szeretnénk fel­é­píteni a Vereckei-hágón a mil­len­niumi emlékművet, hogy a történelmi Magyarország határvonalait megjelöljük, hanem hogy a magyaroknak a Verec­kei-hágón történő bevonulását megörökítsük.

B. J.