A státusztörvény még meg sem született, máris vannak hiénái?

2001. április 27., 02:00 , 15. szám

A közvéleményben széles körben elterjedt a készülő státusztörvényhez kapcsolódó tervezett intézkedés híre, miszerint a többgyermekes családokat, amelyek gyermekei magyar nyelvű oktatási intézménybe járnak, segélyben részesíti a magyar állam. Akadnak, akik már a segély összegét is tudni vélik. A tájékozatlanság és a futótűzként terjedő pletykák eredménye, hogy állítólag volt már, aki a köz­ségházára ment követelni a segélyt. Ahol pedig ekkora a várakozás az emberek részéről, ott – sajnos – előbb-utóbb felbukkannak a hiénák is. Mint megtudtuk, egy „ügyes” fotós már napok óta járja a Nagy­szőlősi járás iskoláit, hogy a szü­lőket rávegye, készíttessenek fotót a gyermekeikről. A ti­sza­újlaki iskolások szerint a fény­­ké­pész elmondja, hogy 2002. január 1-jétől minden család havonta 20 000 Ft-ot fog kapni, de ahhoz már április 30-ig be kell nyújtani a gyerekekről a „fényképes papírokat”. Állítólag akadt, aki elkészíttette a fotókat: mit lehet tudni, hátha igazat mond a fotós…

Mikor az eset a tanári kar tudomására jutott, azonnal figyelmeztették a fényképészt, hogy tovább ne terjesszen valótlan információkat, különben kitiltatják az iskola területéről.

Nem árt tudni: a státusztörvény tervezetét e napokban tárgyalja a magyar országgyűlés. Amennyiben a törvényt elfogadják, az várhatóan 2002. január 1-jén lép életbe. Csak ezt követően kerülhet sor a törvényhez kapcsolódó kedvezmények rendszerének bevezetésére.

karmacsi