Nyaralás líceumi módra

Vakációóó

2001. július 13., 02:00 , 26. szám
A líceum leánykollégiumának lakói

A református líceumok diákjai minden tanévben keményen megdolgoznak a jegyeikért. Fél nyolc­­­tól gyakran négy óráig tartanak a tanórák, s ezután vacsoráig ún. szilenciumokon készülnek a következő napra, vagy hoz­­zák be esetleges lemaradásukat. A tanévnek azon­ban vége. A nagy­dob­­ronyi református líceumban az­iránt érdeklőd­tünk, hogyan töltik a diákok a vakációt.

– A diákjaink nyaralását gondosan megterveztük – mondja Ráti Éva igazgatónő. – Mindössze négy–öt hétig lesznek majd otthon, egyébként különféle táborokban töltik a vakációt. Az egyik ilyen tábort Szolyván szervezzük, ahol az intenzív nyelvtanulás mellett szórakozásra is nyílik lehetőség. A tanárok a szolyvai járásból és Skóciából érkeznek, valamint a Károli Gáspár egyetem és a beregszászi főiskola diákjai is besegítenek. A másik tábor Szobon lesz. Diákjaink egy része faluszemináriumokon vett részt, amelyek a fiatalok hagyományápoló tevékenységét kívánták fejleszteni. Megszerzett ismereteiket a szobi táborban kamatoztathatják majd. A különböző tanulmányi versenyeken szerepelt diákok mozgótáborban vehetnek részt a Balatonon, ill. Miskolcon. A líceum komolyan veszi a bibliai mondást: „Taníts úgy szám­lálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk”. Nem tudni, mit hoz a holnap, minek látják majd hasznát, ezért igyek­szünk minél szélesebb körű tudást adni diákjainknak. Pihenni aktívan is lehet.

S most lássuk, mit mondanak maguk a diákok.

Kovács Erzsébet (Sza­lóka): Főleg táborokban töltöm a nyarat. Diáktársaimmal együtt részt veszek Szoly­­ván az ukrán, ill. angol heteken, majd Magyarországra utazok jutalomtáborozásra. Ezenkívül szeretnék még elmenni a salán­ki jurta­tá­borba is.

Ágájev Ájnura (Korlát­hel­mec): A líceum által szervezett táborokon kívül idén nem készülök sehová, otthon szeretném tölteni a nyarat.

Kovács Márta (Szolyva): Nekem nagyon hiányoznak az otthoni hegyek. Ha hazamegyek, sokat fogok túrázni. Ha minden jól alakul, szeretnék eljutni majd Kijevbe is.

Hláv Melinda (Rát): Természetesen én is megyek Szoly­­­vára, aztán vár a munka otthon. Egész évben alig segítek valamit a családomnak, legalább most lesz rá időm.

Badó Katalin (Nagy­dob­rony): Szeretnék egy kis időt a a barátaimmal tölteni, így néhány napra Salamonba, Rátra és Tiszaásványba utazom majd.

O.T.