Fizettek, hogy Kárpátalján dolgozhassanak

Haranglábon hollandok segítették az építkezőket

2001. augusztus 10., 02:00 , 30. szám

A márciusi árvíz következtében Haranglábon 64 ház vált lakhatatlanná. Akárcsak a többi árvíz sújtotta településen, itt is kevésnek bizonyul a 601 hr/m2-ben meg­ál­la­pított kártérítés, ami ráadásul apránként csordogál. Ilyenkor az emberek minden segítségnek örülnek.

A haranglábiaknak a segítség Hollandiából érkezett a Livingstone keresztyén szervezettől. Ők szervezték meg annak a 14 holland fiatalnak az útját, akik két hétig segédkeztek hét családnak az építési munkálatokban.

A fiatalok a kárpátaljai kétheti munkájukért nemhogy fizetséget nem kaptak, hanem ők fizettek azért, hogy dolgozhassanak. Többségük még sohasem vett részt építkezésen, de mindannyian nagy lelkesedéssel pakolták a téglát, hordták a habarcsot, tolták a talicskát stb. De nemcsak a munkájukkal segítettek: a Living­stone keresztyén szervezet által felkínált 2000 német márkából 15 család kapott anyagi támogatást az építkezéshez.

Munka után a hollandiai fiatalok a cigánygyülekezetekben játszottak a gyerekekkel, léggömböt, édességet, játékokat osztottak szét közöttük.

A fiatalok kiválóan érezték magukat a vendéglátó családoknál, az itt tapasztalt vendégszeretet lenyűgözte őket.

karmacsi