Megmaradni hittel és reménnyel

Emléktáblát avattak Benében

2001. augusztus 17., 02:00 , 31. szám

Benében vasárnap millen­niumi emléktáblát avattak a KMKSZ és a BMKSZ alapszervezetei, valamint a helyi községi tanács szervezésében. Az eseményre a helyi általános iskola udvarán került sor, ahol ezentúl e tábla emlékeztet a Szent István-i állam megalapításának 1000. évfordulójára.

– Az államalapítás István király élet­műve, aki megmentette a magyar nemzetet attól, hogy ez a Kárpátok övez­te sík vidék – a korábban itt élő népek mintájára – a magyarok temetőjévé is váljon – mondta köszöntőjében Zubánics László. – A királyi várispánság és a keresztény egyházszervezet erős támpilléreknek bizonyultak, amelyek számos veszedelem, háború közepette is évszázadokon át megtartották nemzetünket.

– Ilyenkor, augusztus derekán minden magyar szív kitárulkozik, együtt ünnepel a nemzet valamennyi, határokon innen és túl élő tagja – fogalmazott ünnepi beszédében Bakancsos László. – A magyarság részére Szent István Isten adománya, aki képes volt keresztény hitre vezetni a magyarságot. Amiként e nemzet ezer éven át ellenállt a viharoknak, Kárpátalja mai magyarságának is meg kell maradnia, és fel kell építenie a maga holnapját, jövőjét.

Az ünnepség záróakkordjaként tartalmas zenés-irodalmi műsorra került sor, melyben a fiatalok mellett az idősebb korosztály is aktív szerepet vállalt.

-farkas-