Az egészség ára

Szinyák: szocialista szanatóriumból luxusüdülő?

2001. augusztus 17., 02:00 , 31. szám

Ukrajna függetlenségének első éveiben a híres kárpátaljai szanatóriumokat és az üdülőhelyeket is jobbára a túlélési törekvések jellemezték, de néhány intézménynek mára sikerült kialakítani egyéni profilját, megtalálni helyét a piacon és megnyernie egy szűkebb-szélesebb vendégkör bizalmát. Az új idők szelét leginkább kihasználó intézmények közé tar­­­­tozik a kékes­fürdői (Szi­nyák) sza­na­­tó­rium is.

Vaszilij Svar­dak, a gyógyüdülő alig egy éve kinevezett új igazgatója a meg­újulás feltétlen híve.

– A Szinyák sza­natórium területén lévő gyó­gy­­­­­­­­­­­­­vízforrás kéntartalmú vizének jótékony hatását már a XIII. század végén felismerték a környék lakói. Az első impozáns üdülőépületet itt még a Schönbornok építtették, ma pedig, az egyedülálló összetételű ásványvíznek és különféle kezeléseknek köszönhetően, számos mozgásszervi (izmok, ízületek, idegek) és csontrendszeri betegség gyógyítását végezzük itt nagy hatékonysággal. A mi intézményünk is tizenöt-húsz éve élte fénykorát, majd a körülmények romlásával a kilencvenes évek elején már csak vegetált. A válságból a kiutat a korszerűsítés jelentette. A gyógy­kezelések jól bevált mód­­­szereit szinten tartva minőségi ellátásra törekszünk a szállás, étkeztetés és szórakoztatás területén.

– Nagyon sok a beteg ember, de vajon hányan képesek megfizetni a kezelések és az itt-tartózkodás költségeit?

– Négy minőségi kategóriában tíz különböző árajánlatunk van, amelyek közül bárki kiválaszthatja a legmegfelelőbbet. A teljes körű gyógykezelés ára mindenki számára egységes: 24 napra 270 hrivnya, de bármilyen célirányos gyógymód külön-külön is igénybe vehető,s ez is csökkentheti a költségeket. A szállodai ellátás ugyanakkor kerülhet napi 45, de akár 150 hriv­nyába is. Természetes, hogy vannak lapos pénztárcájú vendégeink, viszont egyre több külföldi beteg vagy pihenni vágyó vendég érkezik hozzánk, s mi az ők magasabb igényeinek is szeretnénk meg­felelni. Számukra alakítottuk ki „szuper luxus” szobáinkat, ame­lye­ket szí­nes té­­vé, hűtőszekrény vagy éppen elegáns kan­dalló te­sz kényelmesebbé.

– Honnan érkeznek ide a gyógyulni vágyók?

– Vendégeink 70%-a Ukrajna más megyéiből, illetve a szovjet utódállamokból érkezik, Kárpátalja lakossága ugyanis egyelőre nem ismerte még fel a számára leginkább elérhető szanatóriumokban rejlő lehetőségeket. Nem is csoda, hisz a hatalmas túljelentkezés miatt évtizedeken keresztül egyszerűen le­hetetlen volt beutalót szerezni ide. Így viszont csak keveseknek vannak pozitív tapasztalatai. Pedig nincs jobb reklám, mint egy elégedetten távozó, gyógyult vendég. Most éppen azon dolgozunk, hogy mind itthon, mind külföl­dön bekerüljünk a köztudatba, és túllépjünk működésünk szezonális jellegén. Tavaly átadtuk Kárpátalja első korszerű sífelvonóját, ami­vel szeretnénk a téli, eddig csak ráfizetést produkáló hónapokban is közönségre találni. A hazai vendégkör kialakulásának legnagyobb akadályával, az általános pénztelenséggel azonban nem áll módunkban „harcba szállni”.

A kárpátaljai ember persze élelmes, így a közelben élő gyó­gyulni vágyó betegek inkább naponta beutaznak a kezelésekre, hisz a legolcsóbb „putyov­ka”, azaz beutaló ára is 1350 hrivnya. Sokuk számára a kezelési költséget is nehéz előteremteni, de a fájdalommentes lét mindenki természetes igénye. Egy cser­kászi illetőségű nagymama harmadízben pihen a szanatóriumban lányával és uno­ká­jával. A tél folyamán kettejük jövedelméből tették félre az utazás és a kéthetes gyógy­kezelés költségeit. Úgy látja azon­ban, ha a szálloda valamennyi részlegét modernizálják, a tetemes áremelkedést már valószínűleg nem tudják megfizetni.

Vannak ugyanakkor ellenpéldák is. Mint megtudtuk, néhány svéd fiatal már most lefoglaltatta a legjobb szobákat, hogy a télidőben még látványosabb kékes­für­dői környezetben tölthessék el az idei karácsonyt és szilvesztert…

-farkas-