Szűz Máriának ajánlották fel az országot

A Szent Korona Esztergomban

2001. augusztus 24., 02:00 , 32. szám
Az esztergomi István megkoronázása szoborkompozíció

A Szent Korona előtt, sok ezer hívő jelenlétében tartották meg a Nagy­boldog­asszony-napi egyházi és állami millenniumi ünnepséget szerdán, Szent István halálának napján, Esztergomban.

A koronát hajóval szállították Budapestről az egykori koronázó városba. A nemzeti erek­­lyét az esztergomi bazilikánál a Szent Korona Testület tagjai – Mádl Ferenc köztársasági elnök, Áder Já­nos, az Országgyűlés elnöke, Orbán Vik­tor miniszterelnök, Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke és Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – fogadták.

Az állam és a történelmi egyházak vezetőinek részvételével tartott szentmisét Paskai László bíboros, prímás és Karl-Josef Rauber apostoli nuncius közösen celebrálta. A bíboros a szertartáson megköszönte a Szent Korona Testület tagjainak, hogy lehetővé tették a nemzeti ereklye Esztergomba szállítását Nagybol­dogasszony ünnepére, a millennium egyik záró rendezvényére.

II. János Pál pápa az ünnepség alkalmából levélben küldte el apostoli áldását. A katolikus egyházfő üzenetében kiemeli: a magyar nép számára a II. Szilveszter pápa által adományozott ősi korona nemzeti önazonosságának, az ország ezeréves történelmének és kultúrájának a jelképe. A levél felolvasása után Paskai László imájában megismételte Szent István Szűz Máriának tett országfelajánlását, melyet tíz évvel korábban már a katolikus egyházfő is megtett magyarországi látogatása idején, a budapesti Hősök terén.

Ezt követően Mádl Ferenc köztársasági elnök felavatta Melocco Miklós István megkoronázása című szoborkompozícióját a vár északi rondelláján.

– István király országot és államot alapított, s a fejlett kultúrájú és keresztény Európába vezette Magyarországot – hangoztatta Mádl Ferenc.

MTI