Magyar könyvek Kárpátaljának

Anyaországi tankönyveket kapnak a kárpátaljai iskolások

2001. szeptember 28., 02:00 , 37. szám

Beregszászban a kárpátaljai magyar iskolák és gimnáziumok igazgatóinak jelenlétében került sor a budapesti Apáczai Kiadó köny­veinek bemutatására. A kezdeményezést a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta.

Az anyaországból érkezett vendégeket a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatalban tartott ünnepségen a Beregszászi Magyar Gimnázium növendékei köszöntötték rövid műsorral. Ezt követően Esztergályos Jenő ügyvezető igazgató ismertette az Apáczai Kiadó tevékenységét. Az igazgató jelezte, a közeljövőben több millió forint értékű könyvet kívánnak eljuttatni a határon túli, többek között a kárpátaljai magyar oktatási intézményekhez.

Koltai Ildikó, a Fidesz-MPP országgyűlési képviselője a tankönyv-adományozási akcióval kapcsolatban hangsúlyozta: az anyaország ezúton is szeretne enyhíteni a kárpátaljai oktatásügy gondjain.

Somogyi László, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja beszédében kiemelte, hogy a támogatások akkor térülnek meg, ha a kárpátaljai magyar fiatalok a szülőföldjükön maradnak, s itt próbálják meg kamatoztatni a megszerzett tudást.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, megköszönve a nemes gesztust, vázolta a tankönyvek ésszerű hasznosításának lehetőségeit. Elmondta, hogy az oktatást néhány iskolában az Apáczai Kiadó tankönyveire szeretnék alapozni. Ezért a kárpátaljai magyar társadalmi és szakmai szervezetek kezdeményezik ennek alternatív oktatási módszerként történő elfogadtatását az ukrán oktatási minisztériumnál.

A könyvajándékozási akció első lépéseként minden kárpátaljai magyar oktatási intézmény igazgatója átvehetett egy-egy példányt az Apáczai Kiadó által megjelentetett Ezeréves Magyarország c. könyvből.

Baráth József