A csodagomba

Kombucha-láz Beregsomban

2001. szeptember 28., 02:00 , 37. szám
Fejes Irén unokájával és a csodagombákkal

A kombuchagombával erjesztett tea jótékony hatását bemutató reklámfilmeket sok olvasónk ismerheti, azt azonban csak kevesen tudják, hogy nálunk is számos hódolója van e 4000 éve ismert kínai eredetű, savanyú ízű gyógyteának.

Beregsomban mintegy fél éve jelent meg az első kom­bucha, amelynek mára megszámlálhatatlanul sok „leszármazottja” erjeszti a köz­ség és a környéken lakók napi „itókáját”. Időnként természetesen minden gom­­batulajdonos továbbadja tenyészete egy részét, így feltehetően már több száz van belőlük a Be­reg­vidék ezen részén.

– Hozzánk egy nyíregyházi természetgyógyász ajánlásával került az „ősgomba”, amely tíznaponként osztódott, csakúgy, mint minden újabb „fiatal” kombucha – meséli Ködöböc Ilona. – Egy idő után már nem győztük üveggel, így elkezdtem másoknak is aján­­lani a kom­buchát, mely pil­­lanatok alatt elterjedt.

Veres Katalin pár hónapja rendszeres használója az erjesztett te­­ának, és bevallása szerint, azó­ta elmúltak fájdalmas epegörcsei, és az évekig tiltott ételeket is újra fogyaszthatja. A fiatal Kö­dö­böc házaspár azért kedveli a kom­bucha-italt, mert számukra kiváló szomjoltónak bizonyult. Nagy Margit úgy érzi, a tea jobb erőnlétet biztosít számára, és szerinte nem véletlen, hogy 79 éves nagyanyja is lelkes fogyasztója.

Egyszóval, Beregsomban most ez a slágerital.

P. Zs.

A tea elkészítésének módja beregsomi recept alapján: Felforralunk két liter vizet, hozzáadunk két teafiltert vagy két kanál jó minőségű teafüvet. Az oldatba ezután 8 kanál cukrot teszünk, és belehelyezzük az előzőleg fél liter teában erjedő gombát. Az üveget fehér vászonnal lekötjük, majd erős fénytől, zajtól, elektromos áramtól mentes 18-22 fokos, világos helyiségben tároljuk. A tea tíz nap múlva fogyasztható. A gombát ezt követően tiszta vízzel tisztítjuk, majd újra felhasználjuk.