Békából királynő

„Szépségipar” Kárpátalján

2001. október 19., 02:00 , 40. szám

A királyfi megcsókolja a békát, az királylánnyá változik, s boldogan élnek, míg meg nem halnak... Gyermekkorunk ismert meséje nagyon is hétköznapi vágyakat tükröz, hiszen minden nő sze­retne szép és boldog lenni. Kárpátalján ma már egymást érik azok a szépségszalonok, fodrá­sz­­­üz­letek, fitnessklubok, melyek ezzel kecsegtetik a hozzájuk fordulókat. Persze nem ingyen…

A szépségszalonok legnépszerűbb szolgáltatása a fodrászat. Az állandó kliensek nem csupán új frizurát kapnak, bánatukat, örömüket is megosztják fodrászukkal, elhozzák a családi fényképeket, s esetenként főzési tanácsokat kérnek. Egy esküvő előtt pedig akár az egész násznép egy fodrászatban kezdheti az ünneplést. Egy hétköznapi frizura elkészítése a hajtól, a felhasznált anyagoktól, a munkától függően 12-25 hrivnyába kerül, az estélyi hajköltemények pedig legalább 25-50 hrivnyába. Ha az ügyfélnek nincsenek konkrét elképzelései, divatlapokból választhat frizurát magának, ill. a fodrászok tanácsát is kérheti. Egyes szalonokban számítógépen meg is nézheti, hogyan fog állni neki az új hajviselet. A fodrászatokhoz több szalonban tartozik manikűr és pedikűr, így mire a frizura elkészül, a kéz és a láb is megszépül. Az egyszerű manikűr ára 5-6 hr, a pedikűré akár 15 hr is lehet, a különböző krémekkel történő ápolás 3-8, a lábmasszázs 10 hrivnyába kerül.

A fodrászat mellett a kozmetika is vonzza a szépülni vágyókat. A kozmetikusok szerint havonta 2-3 látogatás elegendő ahhoz, hogy szép legyen az arc, persze ennek elengedhetetlen feltétele az egészséges arcbőr. A különböző maszkok 3-6 hr-ért kerülhetnek fel az arcra, a korrekciókért 3 hr-át kérnek, a de­pilálás 10-25 hr, az arctisztítás 20-25 hr, a smink 10-25 hr. Az árak nagyban függnek a felhasznált szépségápolási szerektől is, mivel a kliens a legtöbb helyen jónéhány márka közül választhat az alkalomnak és pénztárcájának megfelelően.

Az általános szolgáltatások mellett a szalonok egyéb vállalkozásokat is indítanak. Ilyen különleges szolgáltatás lehet a masszázs. A hát egyengetése 6 hrivnyába, egy általános masz­százs ennek a duplájába kerül. A barnulni szándékozók bőrüket a szoláriumok segítségével tehetik egzotikusabbá. 5 percnyi barnulás általában 3-4 hr-ba kerül, s havi 3-4 alkalom már eredményt hoz.

Az utóbbi időkben egyre népszerűbb a testépítés, melynek központjai már Ungváron is megjelentek. Egyes szalonokban külön konditermeket rendeznek be, melyekben a szobabiciklitől és futószőnyegtől kezdve az erősítő gépekig számos csodaberendezés áll a vendégek rendelkezésére óránként mindössze 3 hrivnyáért. Aki ennél többre vágyik, az fitness-szalonba vagy sportklubba is járhat – már ilyen is akad a megyeszékhelyen. Itt ugyancsak különböző szolgáltatások közül választhat a vendég: pl. a függőleges szolárium 2 perce 3 hr, a vízszintes 4 perce 2 hr, a szauna óránként 45 hr. De akár aerobicra is beiratkozhat bárki, ahol hetente három alkalommal égetheti zsírszöveteit, havonta mindössze 25 dollárért.

Akinek pedig minderre nincs pénze, annak marad a bensejéből kisugárzó természetes szépség, s a remény, hogy azért az ibolyákat is észreveszik...

– jázmin –