Igazolványt kapnak a marhák

A fertőző betegségeket megelőzendő

2001. november 2., 01:00 , 42. szám

Az agrárpolitikai minisztériumban döntés született arról, miképpen veszik nyilvántartásba és vezetik be az egységes számítógépes azonosító és regisztrációs rendszerbe az ország szarvasmarha-állományát. A számbavétel a szarvasmarhák járványos megbetegedéseinek megelőzésére kidolgozott kormányprogram része.

A minisztérium által kidolgozott terv szerint összesen mintegy 10 millió 400 ezer különböző mezőgazdasági társaság tulajdonában lévő, illetve a falusi lakosság által tartott szarvasmarhát vesznek számba. Annak érdekében, hogy a nyilvántartók minden udvarra eljussanak, a járásokban felújítják az állatorvosi-mérnöki szolgálatot.

A nyilvántartásba vétel és a marhaigazolványok kiadása várhatóan jövőre kezdődik, s az erre vonatkozó összeg már szerepel a 2002. évi költségvetési tervezetben.

A marhák nyilvántartása persze nemcsak „nemes” célokat, azaz a fertőzéses megbetegedések megelőzését és kiszűrését hivatott szolgálni, hanem lehetőséget ad bizonyos fokú ellenőrzésre is a marhaeladás és a készletezés terén. Ezzel természetesen élni fog az adóhatóság is. Már készülnek a szankciók azon gazdák ellen, akik tiltakoznak a tulajdonukat képező szarvasmarha nyilvántartásba vétele ellen. Valószínűleg tilalom alá kerül a nyilvántartásba nem vett szarvasmarhák húsának piaci árusítása.

Baráth József