Akik „életet lehelnek” a tolószékekbe

Furcsa, de hasznos műhely Tiszaújfaluban

2001. november 16., 01:00 , 44. szám

A mozgássérült gyermekek és felnőttek számára szinte létfontosságú egy méretben és funkcióiban megfelelő, jól működő tolószék. Kárpátalja egyetlen tolószékjavító műhelye mintegy két éve jött létre és működik az ungvári járási Tiszaújfaluban, mégpedig néhány helybéli „ezermester” és az AK Hollandia Alapítvány révén. A részletekbe Révész Endre, a szerelőcsapat vezetője avatta be lapunkat:

– Az induláskor, 1997 körül kerékpárok javítására kértek fel bennünket az alapítvány képviselői, később megérkezett az első tolószék-szállítmány is. Az előbbiek esetében van egyszerűbb dolgunk, bár a súlyra érkező „kerékpár-alapanyag” leginkább tíz-húsz éves, kimustrált, gyakran hiányos, törött gépeket jelent. A tolószékeket viszont a szó szoros értelmében alkatrészenként kell összerakni. Annyira rossz állapotban jutunk hozzájuk, hogy az egyes rokkantkocsik alkotóelemeinek különválogatása is valóságos művészet. Ráadásul, ezekhez semmiféle pótalkatrész nem kapható, így legtöbbször háromból sikerül egyet összerakni. Eddig összesen mintegy hatvan mechanikus működésű tolószéket sikerült ilyen módon működőképessé tenni, ami nem kis „teljesítmény”.

A felújított kerékpárok a Nagy­dob­ronyi Református Líceum, valamint a Nagy­dob­ronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon dolgozóit szolgálják – tudtuk meg Katkó Lászlótól, az utób­bi intézmény igazga­tójától. Néhány tolószék a gyermekotthon kis neveltjeihez kerül, de túlnyomó részük otthon ápolt rokkantakat segít a mozgásban.

P. Zs.