Hit nélkül nincs tudás

Alapkőszentelés Karácsfalván

2001. november 30., 01:00 , 46. szám

Ünnepélyes keretek között került sor november 25-én Karácsfalván az épülő görög katolikus gimnázium alapkövének megszentelésére.

Az ünnepség nyitányaként alkonyati istentiszteletre került sor, melynek ke­retében Szemedi János, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye or­di­nárius püspöke, Bendász Dániel esperes és a jelenlévők azért imádkoztak, hogy az építendő iskola alapításához isteni áldást nyerjenek, és az iskola további építése, valamint működése áldásos legyen.

Az alapkő szentelt olajjal való megkenése után Szemedi János püspök ünnepi beszédében elmondta: nagy örömmel tölti el, hogy megszentelheti annak a gimnáziumnak az alapkövét, amely a háború után az első olyan tanintézmény, mely a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegyéhez tartozik. Hangsúlyozta: a gimnázium célja, hogy keresztény embereket neveljen.

Az egybegyűlteket Mándi Eszter, Karácsfalva polgármestere köszöntötte. Ezt követően Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, beszédében emlékeztetett, hogy sem a magyarságnak, sem az egyháznak nem volt könnyű dolga az elmúlt időkben. Próbák előtt állunk, mondotta a továbbiakban, s felemelkedésünk a jövő nemzedé­kei­től függ. Ehhez pedig iskolák alapítására van szükség. Éppen ezért természetes, hogy a KMKSZ mint a magyarság érdekvédelmi szervezete támogat minden ilyen irányú kezdeményezést. A képviselő végezetül köszönetet mondott azoknak, akik a nemzet felemelkedése érdekében tevékenykednek.

Hit nélkül nincs tudás – figyelmeztetett Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke. Hit kell ahhoz, hogy útjára induljon egy ilyen vállalkozás, hisz az emberek többsége a betevőt is alig tudja előteremteni. Mindez bizonyítja, hogy az épülő gimnázium falain belül a hitre épülő tudás lesz a mérvadó.

Végül a házigazda, Orosz István parókus hívta fel a figyelmet arra az ikonra, amely Krisztus pokolra szállását ábrázolja, s jelképezi egyben a magyarság sorsát is, amely ugyancsak megjárta a poklot. Ezek után a résztvevők az építési területre vonultak, ahol Ben­dász Dániel esperes elhelyezte a megáldott alapkövet, miközben Marosi István parókus a főépületet hintette körbe szen­teltvízzel.

Molnár Eleonóra