Végrehajtják a státustörvényt

Konferencia a státustörvényről

2001. december 7., 01:00 , 47. szám

Minden nemzetnek joga és kötelessége törődni a határon túli nemzetrészekkel, és az Országgyűlés által elfogadott kedvezménytörvény is illeszkedik az európai trendekbe – jelentette ki Fritz Tamás politológus pénteken a Teleki László Intézet és a XXI. Század Intézet közös szervezésében megtartott konferencián.

Schöpflin György londoni egyetemi tanár elmondta: a kedvezménytörvény kísérlet Magyarország és a határon túli magyarok együttélésére. A neves tudós jelezte, hogy Európa számos országában alkottak hasonló törvényeket. Egyúttal megjegyezte, hogy a finn, a görög és az ír törvények messzebb mennek bizonyos kedvezmények megadásában, mint a magyar szabályozás. Varga Attila, a román parlament képviselője arról szólt, hogy a kedvezménytörvény tulajdonképpen megegyezik a magyar alkotmány előírásával, mely szerint Magyarországnak felelősséget kell vállalnia a határon túli magyarok iránt is. Úgy látja, hogy a törvény a szülőföldön való boldogulást segíti elő, és nem szorgalmazza az elvándorlást. Varga Attila méltatta, hogy a törvény a jogosultak körét a szabad identitásvállalás alapján határozza meg.

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke kifejtette: a kárpátaljai magyarság nagy várakozással tekint a törvény megvalósítása elé, hiszen a magyar nemzetrészek közül az ukrajnai magyarságnak a legnehezebb a gazdasági helyzete s a legkevesebb az esélye az Európai Unióba való gyors integrációra. Mint mondta, Kárpátalján minden előkészület megtörtént ahhoz, hogy január 1-je után megkezdjék az igénylések fogadását azoktól, akik igényt tartanak a magyarigazolványra. Brenzovics László hangsúlyozta: az ukrán kormány részéről nem hangzott el kifogás a jogszabállyal kapcsolatban.

MTI – NTK