Szabó Tibor: Magyarország kész a státustörvény végrehajtására

Oktatási és kulturális kérdések kerülnek a vegyes bizottság elé

2001. december 14., 01:00 , 48. szám

– Milyen kérdéseket készül felvetni a magyar fél a jövő héten megtartandó ukrán–magyar kisebbségügyi vegyes bizottsági ülésen? – tettük fel a kérdést Szabó Tibornak, a HTMH elnökének, a bizottság magyar elnökének.

– Az elmúlt egy év alatt a legutóbbi vegyes bizottsági ülésen jegyzőkönyvezett javaslatokból nagyon sok megvalósult, ugyanakkor van számos olyan is, amelyek továbbra is napirenden vannak. Ilyen például a kárpátaljai magyar iskolák felújításának kérdése vagy az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház ügye, amit szintén fel fogunk vetni.

– Mit vár a tárgyalásoktól?

– Arra számítok, hogy közösen tudjuk értékelni az elmúlt egy évet, aminek a tapasztalatai alapján újabb javaslatokat, ajánlásokat is meg tudunk fogalmazni. Szeretném jelezni, hogy a magyar kormány határozatot fogadott el az előző vegyes bizottsági ajánlások teljesítéséről, és bízom benne, hogy az ukrán partnereink is be tudnak számolni az elmúlt év során elért bizonyos eredményekről.

– Hol tartanak a státustörvény végrehajtásának előkészületei?

– A törvény végrehajtása január elsejétől kezdődik, amihez a szükséges kormányzati intézkedések megtörténtek. Elkészültek azok a tervezetek, amelyek alapján a végrehajtás történik majd. Ezekről az elkövetkező egy-két hétben folyamatosan tájékoztatjuk a szomszédos országok kormányait, s a velük folytatott tárgyalások eredményeit még mód van beépíteni a végrehajtó rendelkezésekbe. Január elsejétől elkezdődik a kérvények fogadása. A határon túli magyar igénylők kérvényeiket a közreműködő szervezeteken és a konzulátuson keresztül eljuttatják a belügyminisztériumhoz, amely a törvényes időkeretek között kiállítja számukra az igazolványt, melynek birtokában azután igény­be lehet venni a kedvezményeket. Ami a december 6-án megalakult kárpátaljai konzultatív testületet illeti, úgy ítélem meg, hogy az minden tekintetben képes lesz a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletére.

P. Zs.