Vajdaság: megvan az 50 ezredik magyar állampolgár

2013. november 21., 01:37 , 671. szám

Az ötvenezredik vajdasági magyar vált Magyarország állampolgárává múlt szerdán ünnepélyes állampolgársági eskütétel keretében Szabadkán.

A rendezvény díszvendége Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt, aki az MTI belgrádi tudósítójának elmondta: a vajdasági magyarok páratlan életerejéről tanúskodik az, hogy arányát tekintve a Délvidéken a legmagasabb az állampolgársági igénylések száma.

Németh Zsolt kiemelte, hogy a vajdaságiak nemcsak ebben „viszik a pálmát”, hanem az olyan kisebbségi törekvések érvényesítésében is, mint az autonómia. „Itt jutott a legelőbbre magának az autonómiának a megvalósítása is, hiszen itt működik egy Magyar Nemzeti Tanács szélesedő jogkörökkel, egyre stabilabb finanszírozási háttérrel, és ez reménnyel tölt el bennünket a vajdasági magyarság hosszú távú megmaradását illetően” – mondta az államtitkár.

A politikus kiemelte, hogy a visszaélésekkel szemben a leghatározottabban fellépnek, „legyen az állampolgársági visszaélés vagy éppen álházasságok, névházasságok megkötése”. Szerinte egyebek mellett azért is kell ezek ellen határozottan fellépni, mert „árnyékot vethetnek arra a folyamatra, amely alapvetően sikeresnek tekinthető: a kedvezményes honosításra, a kettős állampolgárságra és a külföldiek magyarországi szavazati lehetőségére”.

(MTI/Kárpátalja)