Kefir és Szamóca szeretik, amit csinálnak

Testközelben a V-Tech

2002. január 25., 01:00 , 54. szám

A kárpátaljai fiatalok körében évek óta nagy népszerűségnek örvend a V-Tech könnyűzenei együttes. Az 1993-ban alakult csapat két frontembere és énekese – Kecskés Tibor és Varga József – büszkén vallja, hogy dalaikkal pár pillanat alatt képesek bulihangulatot teremteni bármilyen „terepen” és „közegben”. Fellépéseik valóban ezt igazolják. A fiúk a siker ellenére sem vesznek bele a sztárságba és nemcsak éneklés közben, de a valóságban is mosolygósak, közvetlenek és barátságosak.

– A kezdetektől jellemző rátok, hogy testközelbe engeditek a közönséget és valóban velük együtt buliztok?

– Igen, hisz öt éven keresztül nem volt nagylemezünk, így nem is volt miért nagyképűsködnünk – mondja Tibor, azaz Kefir. – Most sem vagyunk azok, egyszerűen örülünk a három már megjelent nagylemezünknek, ezen túlmenően pedig szívesen játsszuk dalainkat. Az, hogy az ország határain kívül is éneklünk, nagyrészt a közönség érdeme és persze a helyi szervezőgárdáké. Egyébként mindenhová elmegyünk, ahová hívnak bennünket.

– Hány bulitok van hetente?

– Változó. Lazább heteken négy-hat, de nyáron volt rá példa, hogy tizenhat alkalommal léptünk fel. De nem a fellépések száma a lényeg, hisz szeretjük, amit csinálunk, inkább az állandó utazás és a stressz vesz ki sokat belőlünk.

– Dalaitok dominánsan az emberi kapcsolatok szép-fájdalmas pillanatairól szólnak. Ezek személyes élményeitekből fakadnak? – kérdezem Józsit, azaz Szamócát.

– Száz százalékosan, hiszen mi másról is írhatnánk? Mindig is igyekeztünk dalainkban őszinték lenni, és reményeink szerint ezen a téren tudunk valami újat mondani a közönségnek.

– Hogyan áll fel a csapat?

– Én írom a szöveget, Kefir a zenét, a sorrend viszont változó. Lényegében három lehetőség van – szoktuk mondani tréfálkozva –, vagy az egyik születik meg előbb, vagy a másik, de van, hogy egyszerre...

Ha nem énekelnek és nem írnak zenét, a fiúk leginkább pihenni, aludni szeretnek. Tibi számára télen a snowbord, nyáron a szörfözés nyújt kikapcsolódást. Józsi imád autót vezetni, emellett pedig megszállott komputerbarát (magánemberként egy internetes cég tulajdonosa).

Ami a beceneveket illeti, Kefir fehér bőre és szőkített haja miatt kapta művésznevét, míg a Szamóca, a Józsi-Jaci-Szami becézési formákból alakult ki. A vágyakról beszélve, első helyen mindketten a szabadidőt említették, már nagyon várva a január hónapra beütemezett „téli szünetet”. Annál is inkább, mivel márciusra tervezik negyedik nagylemezük megjelenését, melynek kapcsán szeretnének összehozni egy nagyszabású lemezbemutató koncertet.

– farkas –

Névjegy

Kefir

Születésnap: 1979. november 3.

Haja színe: melírozott szőke

Szeme színe: barna

Sport: a triatlontól az atlétikáig minden, ami nem unalmas

Autó: luxusterepjárók

Film: Mambokids, Angyalok városa

Színésznő: Julia Roberts

Hangszer: zongora

Étel: natúrsültek

 

Szamóca

Születésnap: 1978. január 10.

Haja színe: sötétbarna

Szeme színe: zöld

Autó: Honda

Sport: kosárlabda

Színésznő: Sandra Bullock

Film: Esőember

Étel: levesek, pl. húsleves csigatésztával