A törvényszék épületébe költözhet a főiskola

Beregszász: új tulajdonosa lesz a törvényszék épületének

2002. január 25., 01:00 , 54. szám

Szerdán Beregszász megyei jogú város képviselőtestülete határozatot hozott arról, hogy a történelmi Bereg megye volt törvényszéki épületét örökös tulajdonba adja a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolának.

– Az egyhangúlag elfogadott döntés értelmében az új tulajdonos a felújítási költségek ellenértékeként kapja meg épületet, amelynek jelenlegi értéke a közeljövőben kerül felmérésre – tájékoztatta lapunkat Zsupán József polgármester.

A tanács részéről az átadás feltételei között szerepelt továbbá, hogy az épület tatarozását egy éven belül el kell kezdeni, illetve a felsőoktatási intézmény bázisán nyíljon két új – ukrán filológia és kertészeti-borászati – tanszék.

Ezzel kapcsolatban Orosz Ildikó, a KMTF elnöke elmondta:

– A főiskola távlati terveiben eddig is szerepelt egy magyar-ukrán tanszék létesítése, a jelenleg is működő kertészeti tanszék önállóvá tételét pedig eleddig éppen a megfelelő helyiség hiánya akadályozta. Ezzel együtt, nagy örömünkre szolgál, hogy a képviselői testület általunk hosszabb ideje szorgalmazott döntése alapján Beregszász egyik legpatinásabb épülete végre méltó gazdára, funkcióra találhat és a főiskola is méltó elhelyezést nyerhet.

P. Zs.