Ahol a tavasz már januárban elkezdődik

2002. március 1., 01:00 , 59. szám

A piacokon hagyományosan március végén jelennek meg az első primőr zöldségek (retek, újhagyma, káposzta), amit néhány héttel később a korai burgonya, petrezselyem, sárgarépa, májusban pedig a paradicsom, paprika követ. A kisdobronyi gazdák évtizedek óta az elsők között rukkolnak elő ezen korai termesztésű zöldségfélékkel, így náluk korábban kezdődik a tavasz.

– Idén valamivel később, január tizedike táján veteményeztünk, mivel késni látszott a tavasz – mondja Gál Dezső termelő, akinek fóliasátraiban már zöldül a korai retek, illetve a napokban kerülnek kiültetésre a paradicsom- és paprikapalánták. – A sátrakat ennek ellenére nem fűtöttük, a ganajos melegágyak ugyanis jól tartották a szükséges hőfokot. A napfényt azonban folyamatosan biztosítani kellett, amit szükség esetén izzólámpák pótoltak.

– Mikorra kerülnek piacra az első retekcsomók?

– Amennyiben nem lesznek tartós fagyok és a mostaninál több napfény éri a talajt, a növényeket, március végére mindenképpen. Mostanra a káposzta- és karalábépalánták is „két levelükben vannak”, hogy a tartós meleg idejére korán földbe kerüljenek. Ami a paradicsomot és paprikát illeti, még korai lenne jóslásokba bocsátkozni. A palántáink szépen fejlődnek, éppen megértek a kiültetésre. Ez jelenti a munka dandárját: az egész család segítségére szükség van a fóliasátrakban, illetve pár héttel később a végleges termőföldbe ültetéskor, amikor a retek helyére kerülnek a „zöldségcsemeték”.

P. Zs.