Ballag az iskolás

Kisszelmenci vándordiákok

2002. március 15., 01:00 , 61. szám

Ha a kisszelmenci iskolások lábán kilométeróra lenne, szerezne némi meglepetést az érdeklődőknek. Naponta legalább 6 km, hetente 30, havonta…

– Néhány éve Franka Tibor, a Magyar Fórum szerkesztője járt itt – meséli Illár Ágnes, a helyi tanácselnök felesége –, a határt jött megnézni, a kettéválasztott falut. Beszélgettünk az itteni problémákról, aztán írt erről egy cikket. Így jutott el a hír Lőrinc Zsuzsanna budapesti előadóművészhez is, aki aztán jótékonysági koncertet szervezett a gyermekek javára. Ruhaadományt hozott, amit jelképes áron adtunk el a faluban, darabját 50 kopijkáért, 1 hrivnyáért. Az így befolyt összeg elég volt arra, hogy tavalyelőtt decemberben busszal utazzanak a gyermekek.

Egy hónap után elfogyott a pénz. A szülők nem fizetik be a kellő összeget, így a tizennyolc iskolás továbbra is gyalog jár. Aki megteheti, autóval hordja saját és ismerősei csemetéit, így előfordul, hogy 10 gyermek szorong az üléseken. A busz reggel túl korán megy Ungvár felé, visszaúton pedig csak az alsósok tudnak vele hazamenni, mert a felsősök délben még tanulnak. A jegy ára harminc kopijka, a sofőrt leginkább ez érdekli. Időnként mégis előfordul, hogy egyáltalán nem megy be Kisszelmencre, mondván, nem köteles, s az út állapota sem a legmegfelelőbb.

– Sokszor szélben, fagyban jövünk hazafelé – mondja Veres Bernadett 8. osztályos tanuló. – A kisebbek útközben gyakran rendeznek versenyeket, hócsatát, fogócskát, mi leginkább csak beszélgetünk.

Egy kis testmozgás nem árt, ezzel a szülőknek sincs különösebb gondjuk. Sokkal inkább az útközben felszedett megfázással és a lábbelik gyakori cseréjével.

– jázmin –