Akikért nem szól a harang

Ketergény

2002. április 5., 02:00 , 64. szám
Harangláb a temetőben

Ketergénybe évek óta nem ér el a harangszó. A temetésekről legfeljebb a falu „hírhordója”, Bodnár Lajosné tudósítja az érdeklődőket. A temetőkertben ugyan áll egy harangláb, harang is van benne, de a lakosok csak csengőnek nevezik, hiszen a szomszéd utcáig sem hallatszik el a szava.

A katolikus temetőből 1982-ben vitte el valaki a harangot, az illető kilétét és célját senki sem ismeri. A ketergényiek egyre elkeseredettebben próbálnak új harangot szerezni, de mindinkább úgy érzik, nem törődik velük senki. Nem a pénzen múlik – mondják –, összeszednék a megfelelő összeget, ha tudnák, kihez forduljanak. Még ha 10 dollárnyi adomány esne is egy-egy családra, szívesen vállalnák, talán még a legszegényebbek is.

Illárék udvarán áll egy kis, 22 kg-os harang 1864-ből, valamelyik árokban találták, mintha az eltűnt harang helyett tette volna oda valaki. A kisgejőci László Lajos keze alól kikerült hírmondó azonban használatra nem alkalmas. Se koronája nincs, aminél fogva fel lehetne függeszteni, se ütője, amivel meg lehetne szólaltatni. A ketergényiek már azzal is kiegyeznének, ha valaki rendbe hozná ezt a kis harangot. De kicsoda?…

– jázmin –