Ami a világot élteti

Hitoktatói továbbképzés

2002. április 19., 02:00 , 66. szám

2002. április 12-13-án katechéta-továbbképzésre került sor Balazséron. Szilágyi Lajos, a Kárpátaljai Református Egyházkerület tanügyi bizottságának elnöke, a Nagyberegi Református Líceum igazgatója tartotta az alkalom nyitó áhítatát, amelyben a törvény áldásairól szólt.

A továbbképzés résztvevői dogmatikai és módszertani előadásokat hallgathattak a Magyarországról érkezett vendégelőadók, Tóth-Kása István pestújhelyi lelkipásztor és Hodosi Sándor, a Debreceni Református Tanítóképző Főiskola tanársegédje jóvoltából. Tóth-Kása István a kegyelemről és az igazságosságról szólt: van generális kegyelem, ami élteti a világot, és van speciális kegyelem, mely a Jézus Krisztus váltsága árán üdvözülő bűnös embernek szól. Ezt követően az előadó egy alapvetően módszertani eszköz, a gyakorlás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az alkalmazást, felhasználást éppen úgy kell tanítani, mint az ismeretet, hangsúlyozta, mivel az élet kérdései mellett nem lehet elmenni.

Hodosi Sándor a szülők lélektanát fejtegette. A nevelő, többek között a szülő is, a saját személyiségével hat, s meglehet, hogy a személy többet nyom a latban, mint az, amit tanít. Az eredményes kommunikációt tanulnunk kell – hangoztatta.

Pápai