„Tanár úr! Becsengettek, az utolsó óra következik”

Halaváts József emlékére

2002. május 3., 02:00 , 68. szám

A KMKSZ Beregdédai Alapszervezete nemrég vett végső búcsút Halaváts József alapító tagtól, alapszervezeti titkártól, akinek személyében nagyszerű, magyarságtudatból mindig jelesre vizsgázó ember távozott el közülünk.

A polgári iskolát követően beiratkozott a gimnáziumba, ahol kitűnő eredményei révén csak az első évben kellett tandíjat fizetnie. Az érettségi után jött a második világháború. Besorozták, majd 1945-ben a magyar hadsereg katonájaként esett orosz hadifogságba. Oroszországban egy Ladoga-tó melletti lágerbe került, ahol egy alkalommal kivégzőosztag elé állították. Az egyik tiszt az utolsó percben azonban még kérdőre vonta, hogy mi van a zakója zsebében? Féltve őrzött imakönyve volt az, melynek láttán a vallásos végrehajtó tiszt egyszerűen kiállította a sorból...

Miután hazatért, Jóska bácsi tanítóként dolgozott. 1949-től 1990-ig okította a fiatalokat emberségre, tisztességre. 1989-ben egyik alapító tagja volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregdédai Alapszervezetének, melynek ezt követően 12 évig volt alelnöke, majd titkára. Időt és fáradságot nem kímélve dolgozott a magyarság érdekeinek védelmében, kezdve a magyar helységnévtáblák visszahelyezésétől, az elhurcoltak emlékművének felállításán át, egészen a magyarigazolvány-igénylések kitöltéséig. Sajnos azt már nem érhette meg, hogy legalább egyet is átadhasson belőlük.

A szövetség közgyűléseinek küldöttei kedves latin mondásai miatt is emlékezhetnek Jóska bácsira, aki egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy bátorítón-dorgálón ne szóljon hozzánk. Mindannyiszor arra tanított, soha ne adjuk fel magyarságunkat, ne váltsuk aprópénzre mások becsületes, nemzetépítő-megtartó munkáját.

Juhász Katalin