Olcsón Odesszában, drágán Cipruson nyaral, aki teheti

Bel- és külföldi turizmus

2002. május 10., 02:00 , 69. szám

Az utóbbi években szinte gombamód elszaporodó utazási irodák ma már Kárpátalján is pazar kínálattal kecsegtetik a turistaközönséget. Az üdülni vágyók igényeikhez és természetesen pénztárcájukhoz mérten számos ország több tucat tengerparti övezete közül választhatnak Horvátországtól Spanyolországig, Ciprustól Krétáig, Odesszától Nizzáig. Az alábbiakban rövid körképet adunk arról, hol, mennyiért nyaralhatunk (nyaralhatnánk)…

Kárpátalján még mindig az olcsó tengerpartok a legkeresettebbek, azaz a Krím félsziget, Horvátország, Bulgária, illetve Montenegro üdülői. Ezekre a helyekre megyénkből idényenként több ezren is ellátogatnak, általában csoportosan vagy családjukkal.

Odessza környékén nagyon széles a szálláshelyek árskálája, kezdve a partközeli bungalóktól (napi 28-30 hr/fő), a gyógyászati szanatóriumokon át (júniusban 19-23, augusztusban 25-30 dollár/fő/nap), egészen a magánpanziókig, melyek bérlete elérheti a napi 250 hrivnyát. Az ár mindhárom esetben tartalmazza a napi háromszori étkezést is, az ideutazóknak ugyanis általában azt tanácsolják, hogy minden esetben komplex (szállás-ellátás) szolgáltatást rendeljenek, mivel a Krímen nagyon drága az étkezés.

A másik közkedvelt úticél Montenegro, bár viszonylag nehezen megközelíthető (Belgrádig autóbusszal, onnan repülővel). Itt azonban mind a szállás, mind az élelem nagyon olcsó – egyheti üdülés, útiköltséggel együtt mindössze 110 dollár személyenként.

A bolgár tengerpartra általában személyautókkal érkeznek az üdülni vágyók, a 24 órás autóbuszút ugyanis nem éppen csábító. A szálláshelyek ára itt napi 2,5-6 dollár között mozog, míg az étkezést érdemesebb egyénileg vállalni, ami személyenként így 10-12 dollárba kerül naponta. Egy négytagú család kétheti üdülése (szervezett kirándulásokkal együtt) eddig mintegy 550-600 dollárt emésztett fel, ezt az összeget azonban az új vízumrendszer jelentősen megnövelte.

Horvátország tengerpartjai az Adria tiszta vize révén váltak népszerűvé, ahová Magyarországról heti rendszerességgel indulnak kényelmes autóbuszjáratok. Itt az egyhetes ciklus, szállodai ellátással 150 dollárt tesz ki személyenként, 420 dollárért azonban már négyszemélyes apartman bérelhető.

A közepes árfekvésű üdülőhelyek egyike a törökországi tengerpart, ahová Lembergből indulnak rendszeres charter járatok. Az egyéni utazók tíznapos üdülése itt 420 dollárba kerül (utazás, szállás, kétszeri étkezés), csakúgy, mint egy hasonló szolgáltatásokkal bíró egyiptomi nyaralás esetében. Ez utóbbi persze valamivel több pénzt emészt fel az útiköltség miatt.

A tehetősebb családok úticélja általában Spanyolország, melynek északi tengerpartján az egycsillagos szállodai szoba heti ára étkezéssel együtt főszezonban 482 dollár, ugyanez egy háromcsillagos szálloda esetében már 684 dollár/fő.

Görögország, Olaszország, Kréta szigetének üdülőparadicsomai a magas vízumárak miatt egyelőre még a legmódosabb kárpátaljai üzletemberek számára is jobbára csupán a vágyálmok kategóriájába tartoznak, így esetükben jelenleg Ciprus a legkeresettebb célpont, ahol az elmúlt idényben egy munkácsi család például nem kevesebb, mint 5000 dollárt költött el röpke két hét alatt.

Az utazási irodákban egyébként nemcsak az árak iránt érdeklődhetünk, de magunk választhatunk nekünk tetsző szállodai szobát is, megismerhetjük annak minden előnyét-hátrányát éppúgy, mint mondjuk leendő fekhelyünk kárpitjának színét. Hja, kérem, mondhatnánk, ennyi pénzért!?

– farkas –