Kínai cirkuszcsoda Ungváron

Gumiemberek, akrobaták és erőművészek

2002. május 24., 02:00 , 71. szám

Május 9–19. között Ungvár vendégei voltak a kínai Aranycirkusz művészei, akik a kijevi Sapito-Loren társulattal léptek porondra közös és rendkívül látványos előadással.

A 23 tagú kínai társulat, a keleti cirkuszművészet évezredes hagyományaihoz híven, főként akrobatikus produkciókkal igyekszik elkápráztatni a cirkuszrajongókat, repertoárjuk az egyensúlyozás, zsonglőrködés, erőművészet különböző módozataiból és válfajaiból építkezik – tudtuk meg Jurij Dvornyikov turnévezetőtől. Ebben a felállásban három éve járják a világot, egyedülálló produkciójukat sikerrel mutatták be több jelentős nemzetközi fesztiválon is. Néhány művészük a legrangosabb monte-carlói cirkuszverseny aranyérmét is magáénak tudhatja.

A Sapito-Loren ezer férőhelyes cirkuszi sátrát – a 10 és 20 hrivnya között mozgó, tehát nem éppen olcsó jegyárak ellenére – ottjártunkkor is színültig töltötte a közönség, melynek valódi kikapcsolódást és szórakozást nyújtott a háromórás előadás. Volt itt minden: lélegzetelállító ugró- és rúdakrobatika, tányérpörgetés, gumiember-produkció, melyek feszültségét az idomított kutyák, karikázó medvék voltak hivatottak feloldani. A legfontosabb jókedv-felelős, a mindenből tréfát űző bohóc sem okozott csalódást a könnycsordulásig kacagó gyermekeknek, míg a felnőttek lélegzetét az időnként hajmeresztő ügyességi és erőmutatványok állították el egy-egy pillanatra.

A keleti legendakörből merítő, a manézsba misztikus világot varázsoló műsorszámok sorában elsőként egy zsonglőr-erőművész lépett a közönség elé, aki 24 kilogrammos cserépedényt dobált játszi könnyedséggel több méter magasra, hol kézzel, hol fejjel. Van Fan, a gumiember nem kevesebb, mint ötven égő gyertyát egyensúlyozott egyszerre testén, a legnyakatekertebb pozíciókat véve fel közben. Ezt követően jelmezbe bújt akrobaták elevenítették meg a kínai aranyoroszlánokat, fantasztikus összhanggal mozgatva a bábállatokat létrán, labdán és a levegőben egyaránt.

És hogy mi áll a látvány, a fény és a csillogás mögött? Évtizedes munka és gyakorlás – tudtuk meg a fiatal művészektől az előadás szünetében, akikkel a tolmácsuk, a Kínában élő Vera Dudarenkó segítségével beszélgettünk. Mint elmondta, valamennyien bentlakásos cirkusziskolában nevelkedtek három-öt éves koruk óta. Az első években általános fizikai képzésen estek át, majd ezt követte a „szakosodás” valamely akrobatikai műfajra, és ekkor építették fel saját, egyedi produkciójukat. Képzésük és a tréning folyamatos, a turnék idején is szinte állandóan gyakorolnak: vonaton, szállodában, de akár az előadások szünetében is. A kedves mosolyú fiatal művészek, elmondásuk szerint, jól érzik magukat nálunk. A napi egy előadás nem jelent számukra különösebb megterhelést. Közös álmuk a világsiker, hogy minden országban ismerősen csengjen nevük és ismerjék-szeressék produkcióikat.

Vaszilij Brusznyik konferanszié, a Sapito-Loren cirkusz igazgatója is elismerően szólt a nyugodt természetű, tehetséges művészekről, akikkel Ungvár után, júniusban Munkácson tartanak közös előadásokat.

P. Zs.