Azt ígérték, járni fog

Lengyel Ilona szeretne együtt szaladgálni kortársaival

2002. május 31., 02:00 , 72. szám
Lengyel Ilona és édesanyja

A kőrösmezei Lengyel Ilona születése óta csak nézhette futkározó társait, paralízise miatt négykézláb vagy járókerettel kellett járnia. Iskolában is mindössze talán kétszer volt a most második osztályos kislány, Vizáver Magdolna nyugdíjas tanítónő foglalkozik vele heti nyolc órában.

– A magyarországi Egymásért Alapítvány már korábban is segített három gyermeken, ezért felvettem velük a kapcsolatot – meséli a tanítónő. – Várföldi Tamás, az alapítvány elnöke eljött, megnézte a kislányt, majd elvitték Budapestre kivizsgálásra. Édesapja beszél magyarul, így ő kísérte el Ilonkát.

Egy hétig voltak oda, a professzorok azt tanácsolták, hogy mindenképpen meg kell műteni a kislányt, mert a nagy megerőltetéstől kifordult a lába, ugyanakkor láttak rá esélyt, hogy járni fog. Ilonka Érden maradt a Várföldi család szárnyai alatt, április végén került sor a műtétre. A több órás beavatkozás során kiegyenesítették, begipszelték a kislány lábait, s két hét múlva már hazafelé robogott Ilonkával a mikrobusz. Május végén újabb kezelést kap a kislány Budapesten, majd a Nagyszőlősi Rehabilitációs Központhoz kerül át gondozásra. Az orvosok ígéretei szerint fél-másfél év múlva ő is az iskolapadot koptathatja. Ilonka már alig várja, hogy kortársaival együtt futkározhasson, s majd idővel tanítóként állhasson az osztály elé.

O. T.