Az üzlet foglyai

Egy napra bezárták az Asztra üzletházat Beregszászban

2002. június 21., 02:00 , 75. szám

2002. június 12-én reggel 8 óra 20 perckor a Beregszászi Tűzoltó-parancsnokság munkatársai Beregszász központjában bezárták az Asztra üzletházat. De nemcsak az üzletet zárták be: számtalan eladó és vevő rekedt az épületben – volt, aki önszántából, s akadt, aki véletlenül került „lakat alá”.

– Egy hölgy reggel hat hónapos gyermekét hagyta otthon, hogy cumit vegyen neki. Mikor ki akart menni, már be volt zárva az ajtó. Sírva fakadt. Végül az ablakon keresztül mászott ki – meséli Bogdán János kisvállalkozó.

Nyikolaj Ruscsák, a Beregszászi Tűzoltó­pa­rancs­nokság alezredese lapunknak elmondta, hogy 2002. május 29-i dátummal jegyzőkönyvet vettek fel a tűzvédelmi szabályok megsértéséről a kereskedelmi egységben. Az ellenőrzés során többek között nem találták az előírásoknak megfelelőnek a tetőszerkezet faelemeit, hiányzott az épület evakuációs rajza, a tűzcsapokban nem volt víz, az elekt­romos hálózatot sem ellenőrizték. „Mi senkit nem zártunk be” – jelentette ki végül a parancsnok.

Irina Jakimec, az Asztra üzletház tulajdonosa másképp látja a dolgokat:

– Tegnap délután négy órakor tájékoztattak arról, hogy bezárják az üzletet. A jegyzőkönyv megírása után nem ellenőrizték, hogy kijavítottuk-e a hibákat.

Az eset kapcsán a legnagyobb kárt az üzletház bérlői, azaz a kisvállalkozók, a bezárt eladók és vevők szenvedték, hangoztatták többen is.

– Teljesen megviselt minket idegileg az eset, hiszen ha most megtehetik, akkor később is akármikor bezárhatják az üzletet – véli Koszták Lilla kisvállalkozó.

– Reggel óta sötétben vagyunk, mert kikapcsolták a villanyt. Az ablakon keresztül kaptunk ennivalót. Idegileg teljesen kikészültünk. Villany nélkül őrizetlenül marad a rengeteg áru, hiszen a riasztók sem működnek – panaszkodik az ablakon keresztül Nagy Nikolett eladó, aki már reggel óta bent volt az épületben.

– Az egész napi bevételünk kiesett. Bírósághoz fordultunk. Minden vállalkozó és néhány bent rekedt ve­vő is aláírta azt a beadványt, amelyben kár­térítést kérünk – mondta el Usztai An­na kisvállalkozó.

Délután fél négykor újra volt áram az üzletben. Az eladók és a vállalkozók egy része kint, mások pedig továbbra is odabent várták rendületlenül, hogy kinyissák végre az üzletet, ami nem sokkal később meg is történt.

A Beregszászi Járási Ügyész­­­ségen lapunknak elmondták, meghallgatják a tűzoltók indoklását arra vonatkozólag, miért döntöttek az üzletház bezárása mellett, s ennek ismeretében alakítják majd ki álláspontjukat az üggyel kapcsolatban.

kz