Jó szerencsét!

Bányásznapok Aknaszlatinán

2002. augusztus 30., 02:00 , 85. szám

Bányásznapot és sportnapot tartottak, valamint Ukrajna függetlenségének évfordulóját méltatták Aknaszlatinán augusztus negyedik hétvégéjén.

Az ünnepség nyitóakkordjaként a Sóbányász sportpálya telt meg a női futballisták teljesítményére kíváncsi szurkolókkal. A helyi sportkedvelők ezúttal sem csalódtak, az aknaszlatinai lányok 4:0 arányban bizonyultak jobbnak a döntőben a nagybocskói csapatnál, s ezzel megnyerték a négy csapat részvételével rendezett tornát.

Vasárnap reggel a bányásztragédiák áldozatainak emlékére emelt kápolnánál folytatódott a rendezvény, ahol Szokolán Ildikó polgármesterasszony adózott a bányák hőseinek emléke előtt:

– A mi feladatunk, hogy őrizzük és ápoljuk a bányászmártírok emlékét, s a felnövekvő nemzedék gondolkodásában is tudatosítsuk helytállásuk példáját.

A nyitóbeszédet követően Papp Sándor római katolikus plébános és Jurij Pitulják görög katolikus parochus celebrált gyászmisét a bányásztragédiák áldozatainak emlékére, s imádkozott az élők egészségéért, valamint családjaikért.

A kápolna harangjának meg­kondulására indult a sportpályán a Tokár Károly által kezdeményezett duatlon, mely 51 kör futásból (20 km), valamint 27 km-es hegyi kerékpározásból állt. Ezt követően a helyi és járási vezetőség köszöntötte az ünnepelteket, majd az oklevelek és kitüntetések átadása után színes ünnepi műsorral kedveskedtek a közönségnek a rendezők.

A helyi iskolák ifjú tehetségeinek zenés-táncos műsorát a Görög István vezette járási So­tokan karateszövetség bemutatója színesítette, majd Bicse Brigitta tánccsoportja szórakoztatta a közönséget magyar néptánccal és báli táncokkal.

Sóbányi Imre, a KMKSZ aknaszlatinai alapszervezetének elnöke a sóbányászat történetéből mutatott be néhány fontos mozzanatot.

– A mai kor bányászainak megítélése némileg megváltozott – hangsúlyozta –, ám az irántuk érzett tisztelet töretlen. A bányászat a kiemelten veszélyes foglalkozások közé tartozik, a bányász élete, egészsége mindenkor a külső tényezőktől függ, ezért jogos a különböző kedvezményekre való igénye, amit sajnos nem mindig kap meg.

A szlatinai nyugdíjasklub Őszirózsa énekkara a bányászinduló mellett nótákkal köszöntötte az ünnepelteket, majd délután a nyugdíjasklub összejövetelén folytatódott az ünnep.

O. T.