Nyolc népdalénekes az országos döntőben

Népzenei verseny Tiszapéterfalván

2002. szeptember 20., 02:00 , 88. szám
Színpadon a Százszorszép énekegyüttes

Rangos zenei esemény színhelye volt szombaton a Péterfalvai Művészeti Iskola, ahol másodízben került megrendezésre a Vass Lajos Népzenei Verseny kárpátaljai elődöntője.

A résztvevőket Németh István, az MTA Zenetudományi Intézetének hang­zóanyag-felelőse köszöntötte. Mint elmondta, a Vass Lajos Népzenei Szövetség a 2001-2002-es esztendőben negyedik alkalommal rendezi meg a Vass Lajos Népzenei Versenyt, a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belüli nemzetiségi dalkörök, zenei csoportok, szólóénekesek részére.

– Az elmúlt időszakban számos régió, tájegység rendezte meg a maga elődöntőit, melyek sorába, nagy örömünkre, most másodszor Kárpátalját is sikerült bevonni – hangsúlyozta Németh István. – A két középdöntőt követően novemberben kerül sor a 25-30 előadót felvonultató országos döntőre, ahová bekerülni önmagában is nagy elismerést jelent. A megmérettetés lényege mégsem a verseny, a versengés, hanem az, hogy bizonyítsuk, egységes kultúra részesei vagyunk, hogy a magyar népzene művelői időről időre találkozzanak, és lehetőséget kapjanak bemutatni munkájuk eredményét.

Ezt követően a népdalénekeseké volt a főszerep, akik felföldi, dél-dunántúli, kalotaszegi, székelyföldi és palóc népdalokkal szórakoztatták a közönséget. Az előadásokat rövid szakmai értékelés követte, a zsűri döntése nyomán pedig az öttagú péterfalvai Százszorszép énekegyüttes örülhetett az országos verseny gálaműsorába való továbbjutásnak.

A válogatásos meghallgatás másnap Dercenben, a III. Kárpátaljai Magyar Népzenei és Nép­tánc­­találkozón folytatódott. Itt további három népdalénekes – Pál Eszter, Varga Katalin (Ungvár), valamint Fehér László (Beregszász) – vívta ki annak lehetőségét, hogy Kárpátalja képviseletében részt vegyen a Budapesten megrendezésre kerülő IV. Vass Lajos Népzenei Verseny országos döntőjén.

– farkas –