Túl a 90 ezren

Magyar igazolványok, támogatások

2002. október 11., 02:00 , 91. szám

A Kárpátaljai Központi Információs Iroda legfrissebb adatai szerint Kárpátalján eddig 88433-an nyújtották be magyar igazolvány iránti kérelmüket, míg hozzátartozói igazolványt 2543-an igé­nyeltek. Január óta mintegy ötvenezer igazolvány készült már el, melynek mintegy felét azóta át is vették tulajdonosaik.

A pedagógus- és oktatói igazolványok iránt ez idáig 1053, illetve 42 kérelem érkezett, diákigazolványt pedig 4889-en igényeltek. Az igazolványok készenléti állapotáról a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán, illetve a Kárpátaljai Központi Információs Iroda kirendeltségeiben érdemes érdeklődni, az igazolványok megőrzési határideje ugyanis mindössze hat hónap, tudtuk meg. Az információs iroda kirendeltségeiben tudakozódhatunk az igazolvány kiadásához szükséges ügyszám és a magyar igazolvány száma felől is.

Ami a magyar igazolványokhoz kapcsolódó kedvezmények igénybevételét illeti, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével zajló Szülőföldön magyarul program keretében október 2-ig 7022 pályázatot nyújtottak be az oktatási-nevelési támogatás elnyerése céljából. Ebből 3235 pályázatot továbbított a tanácsadó testület az Illyés Közalapítványnak és további 560 pályázat sorsa dől el október 12-én.

Olasz Tímea