Mindvégig hűmaradt

Gecse Endrére emlékeztünk

2002. november 8., 01:00 , 95. szám
Gecse Endre sírjánál

November 3-án a mártírhalált halt Gecse Endre református tiszteletesre emlékeztek a gálocsi református templomban és a helyi temetőben.

A hitéért és meggyőződéséért mindvégig kiálló Gecse Endre református lelkipásztort, aki lelkészi szolgálatának jelentős részét Gálocson töltötte, 1958. december 2-án koholt vádak alapján hurcolták el a hatóságok a huszti református templomból. 1959. január 7-én a tiszteletes a KGB ungvári pincéjében belehalt a kínvallatásokba. A nyilvánosság kizárásával titokban hantolták el az ungvári Kapos utcai temetőben. A rendszerváltást követően emléktáblát avattak tiszteletére a huszti és a gálocsi református templomokban, majd 1992. október 24-én földi maradványait Gá­locsban helyezték örök nyugalomra. 1993. március 13-án Göncz Árpád magyar köztársasági elnök posztumusz 1956-os Emlékéremmel tüntette ki.

A megemlékezés istentisztelettel vette kezdetét, majd a falu kegyelettel emlékező lakosai és a MÉKK képviselői megkoszorúzták a templomban elhelyezett Gecse-emléktáblát. Az eseményen felszólalt Gortvay Erzsébet egyetemi tanár, Molnár László, az 1956-os kárpátaljai események ugyan­csak 1956-os Emlékéremmel kitüntetett résztvevője, Dup­ka György, a MÉKK elnöke. Jelen voltak továbbá a megemlékezésen Gecse Endre rokonai, köztük Ge­cse Géza, a Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorának felelős szerkesztője.

A templomi megemlékezést követően a jelenlévők átvonultak a temetőbe, hogy megkoszorúzzák Gecse Endre sírját.

Imre Adrienn