Kárpátalja

2002. november 15., 01:00 , 96. szám

Egymillió-háromszázezer ember! Sok ez, meg kevés is. Ha arra gondolok, hogy csak feleennyi csecsen él a földön, de az oroszok ezt is sokallják, akkor például sok. Egymillió-háromszázezer lakosa van Észtországnak. Az Európai Unióba készülő tíz ország közül Észtország a legfelkészültebb, tíz év alatt három és fél milliárd dollár működő tőke áramlott be az országba, 6-7%-os évi gazdasági növekedést produkál ez az egymillió-háromszázezer ember. Ugyanennyi Kárpátalja lakossága is, de hol vagyunk mi Észt­országtól!

Most már az is kérdés, hogy egyáltalán leszünk-e még. Napirenden van ugyanis Ukrajna territoriális-adminisztratív reformja. Különböző variációk látnak napvilágot, olyan is, mely szerint Kárpátalját Lemberg megyéhez csatolnák. Az ukrán hetilapokat olvasva úgy tűnik, ez nem lenne szerencsés dolog. Az egyik lapban például a hét megkérdezett közül hatan ellenszenvüket nyilvánították ki a lembergiekkel szemben, egyetlen ember nyilatkozott úgy, hogy nincs a csatolás ellen, de szerinte jobb lenne inkább Szlovákiához vagy Cseh­országhoz csatlakozni. Azt hiszem, ezt nem gondolta komolyan.

Hol van már a tavalyi hó és az 1991-es népszavazás, ami úgy indult, hogy Kárpátalja megkapja azt az önállóságot, amivel a Krím rendelkezik?! De lejött a megyébe Kravcsuk elnök, beszédet mondott a megyei tanácsban és meggyőzte a képviselőket, hogy ne autonómiát írjanak a népszavazási lapra, hanem valami mást, különlegeset, ami magyarul annyit jelent, „nesze semmi, fogd meg jól”. A képviselők nagy része könnyezett a boldogságtól, hogy Ukrajna elnöke kéréssel fordult hozzájuk, boldogan szavazták meg a népszavazás kiherélését. Néhány képviselő, köztük a pár magyar is, próbálták elmondani, hogy nem jól van ez így, de lehurrogták őket a meghatottságtól könnyezve szipogók, így hát ez a vonat elment, és mi itt maradtunk egymillió-háromszázezren a bakterház alatt, várva a különleges vonatot, amit Kravcsuk úr ígért, és amelyik soha nem fog megérkezni. Masarik, Benes, Horthy és Sztalin után Kravcsuknak is sikerült felültetnie a kárpátaljaiakat autonómia-ügyben.

Tithli