Nincs közvetlen járványveszély

Hepatitises megbetegedések Beregszászban

2002. november 22., 01:00 , 97. szám

Az utóbbi hetekben megnövekedett Beregszászban a fertőző májgyulladásos, vagy ismertebb nevén a sárgaságos esetek száma. Elsősorban iskolás korúak betegedtek meg jelentős számban, így a dolog érthetően nagy riadalmat okozott a városban.

Igor Cár, a Beregszászi Köjál főorvosa szerint szó sincs járványról.

– A tavalyi év első tíz hónapja folyamán 36 hepatitises esetet jegyeztek fel a városban, s a betegek közel fele iskolás korú volt. Az idei esztendő hasonló időszakában 34, azaz valamivel kevesebb megbetegedést regisztráltak, ami persze korántsem ad okot a teljes nyugalomra. Nemrégen például levélben kerestük meg a városi tanácsot, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az iskolákra, óvodákra, utaljanak ki számukra több pénzt tisztító- és fertőtlenítőszerekre – mondja a szakember.

Az egészségügyi dolgozók hetente vizsgálják a gyerekeket, hiszen a hepatitis az első néhány napban fertőz. Különösen októberben fordítanak erre nagy figyelmet, mivel a 35 nap lappangási idő letelte után legtöbbször ilyenkor jelentkezik a betegség a szünidőről visszatérő gyermekek körében.

A beregszászi járási kórház fertőző osztályának az utóbbi két hónapban mintegy negyven májgyulladásos betege volt, jelentős részük városi lakos. Ez hivatalosan még nem éri el a járványküszöböt, de az egészségügyi dolgozók állandó készültségben vannak.

– Beregszászban utoljára 8-9 évvel ezelőtt volt hepatitis-járvány, akkor 300-400 beteget regisztráltak – mondja dr. Cár –, a kanalizáció, a kutak állapota, a köztisztaság azonban azóta sem lett jobb, ami nagyban megnehezíti az orvosok dolgát, s egy hasonló járvány veszélye ma is fennáll.

A szakemberek véleménye szerint a hepatitis elsősorban nem egészségügyi, hanem szociális probléma, ezért nagy jelentősége van a megelőzésnek. Mint mondják, jobb félni, mint megijedni, ezért kizárólag forralt víz fogyasztását javasolják, s a fokozott körültekintést az élelmiszerek beszerzésénél.

O. T.