Nem kell belehalni

Megéri-e az influenza elleni védőoltás?

2002. november 22., 01:00 , 97. szám

Ha tél, akkor influenza. Legtöbbünket évente legalább egyszer ágynak dönt ez a kiirthatatlan vírusfertőzés, melynek általános tünetei a napokig tartó láz, hidegrázás és általános gyengeség, továbbá az izom-, légúti és egyéb fájdalmak, nem beszélve a rossz közérzetről, levertségről.

Az elmúlt télen Kárpátalján 35,5 ezer influenzás beteg kért orvosi segítséget, ami a megye összlakosságának 2,5-3 %-át teszi ki. A megbetegedések száma ugyanakkor nem haladta meg a hivatalos járványküszöböt, vagyis a heti 6,5 ezer új fertőzést.

Mint ismeretes, az influenza súlyos szövődményekkel járhat, közvetve pedig a beteg halálához is vezethet. Ukrajnában erre vonatkozó statisztikát egyelőre nem vezetnek, a magyarországi egészségügyi statisztika azonban minden huszadik influenzás betegnél regisztrál valamilyen szövődményt, az USA-ban pedig évi húszezer ember halálát hozzák összefüggésbe az influenzával.

A fertőzésre leginkább a gyer­­mekek fogékonyak, a tavalyi influenza-időszakban is ők adták a betegek 68%-át a megyében. A veszélyeztetettek körébe tartoznak továbbá az újszülöttek, egyes intézmények zárt közösségei (internátusok, nevelőotthonok, öregek otthona stb.), valamint a krónikus betegségekben szenvedő időskorú emberek.

– Adataink szerint Kárpátalján jelenleg közel 30 ezerre tehető a fent említett rizikócsoportba tartozó személyek száma, akiket – a későbbi kezelési költségek arányából kiindulva – célszerű lenne évente egyszer beoltani influenza ellen – mondja Szvitlana Obe­rem­ko, a megyei KÖJÁL járványügyi osztályának vezetője.

Az erre vonatkozó egészségügyi törvény egyébként előírja, hogy a rizikókörbe tartozó személyeknek lehetőség szerint biztosítani kell az egyéni védettséget, ennek finanszírozása pedig a helyi költségvetésekre hárul. Ez persze igen jelentős kiadással jár – személyenként átlagosan 40-45 hriv­nya –, így nem csoda, hogy a mai napra még egyet­len védővakcinát sem vásároltak a helyi büdzsék terhére.

Az előrejelzések szerint idén két A és egy B típusú alvírus­csoport tombol majd vidékünkön, tehát leginkább ezek ellen célszerű védekezni. Érdemes tudni, hogy az egészségügyi minisztérium mindössze 3 külföldön gyártott vakcina forgalmazását engedélyezi: Vak­cing­rippe (Franciaország), Fluarix (Belgium) és Influvax (Hollandia), honi vakcinagyártás nem létezik.

– Ezek közül is a legutóbbit ajánljuk, ami átlagosan 70-90%-os védettséget biztosít az adott vírustörzzsel szemben – mondja az osztályvezető. – Felhívnám a figyelmet arra, hogy senki se oltassa magát vagy gyermekét „ma­gánúton”. Az orvosi felügyelet azért is elengedhetetlen, mert az oltóanyag összetevői egyedi esetekben allergiát válthatnak ki. Mivel a védettség az oltást követően három-négy héten belül alakul ki, célszerű október, november folyamán elvégeztetni azt. Az oltás rendszerint egy évre nyújt védettséget.

Ungváron például a Pidhirna utca 17. alatt található Medintel Központban is várják az influenza elleni oltásra jelentkezőket – ez egy magánkézben lévő egészségügyi központ –, ahol csoportos oltás esetén árengedményt is adnak. A gyakorlatban azonban csak igen kevesen hajlandók anya­giakat is áldozni az influenza elleni védettségre. Kivétel azonban már itt is akad. Néhány, zömmel az üzleti szférában tevékenykedő kis létszámú kollektíva például évről évre visszajár a központba, hogy tagjai biztosan ne betegedjenek meg és ne essenek ki a munkából. Nekik már megéri…

-farkas-