Elkészültek a szlatinai honvédsírok

Nevük nem merül feledésbe

2002. november 29., 03:05 , 98. szám

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Só­bányi Imre, a KMKSZ ak­naszlatinai alapszervezetének elnöke kézbe vette a helyi temető két honvédsírjának ügyét, s segítőtársaival felújította a kereszteket, amelyek híven őrzik a második világháború áldozatainak, Jugovics Kálmán és a fehér­várcsurgói Laki András honvédek emlékét.

November 4-ére elkészültek a sírok is, így a sztálini terror és a világháborúk áldozataira emlékezve koszorú és gyertya kerülhetett a sírhalmokra.

– Szerettem vol­­na halottak napjára elkészülni a munkával – mondja Só­bányi Imre –, az időjárás azonban nem tette ezt lehetővé. Az esőzések miatt az agyagos talaj alkalmatlan volt a földmunkára, így a sírhelyek felásása tavaszra marad. A hantokra fekete földet hordtunk, virághagymákat duggattunk el, amelyek tavasszal díszére válnak majd a síroknak, s ezentúl a hősök emlékéhez méltó állapotban várják a fehér­vár­csur­gói hozzátartozók látogatását, akiket reményeink szerint hamarosan fel tudunk kutatni. Remélem, hogy a KMKSZ aktivistái és a helyi középiskola tanulói szívügyüknek tartják majd, hogy a honvédek emléke ne merüljön feledésbe, s mindig lesz friss virág a két síron.

O. T.