Alkotmányellenes a tankönyvhasználati díj

Az oktatás ingyenes!

2002. december 6., 01:00 , 99. szám

Alkotmányellenesnek minősítette Ukrajna Alkotmánybírósága azt a Miniszteri Kabinet által még 1996-ban hozott határozatot, melynek értelmében eddig az állami és önkormányzati oktatási intézmények diákjai a rendelkezésükre bocsátott tankönyvekért használati díjat fizettek.

Mint ismeretes, a diákoknak eddig a tanév ele­jén a szóban forgó tan­könyvek árának 20 százalékát kellett befizetniük használati díj gyanánt. Különösen érzékenyen érintette ez a rendelkezés éveken át a magyar iskolák tanulóit, mivel a nemzetiségi iskolák számára kibocsátott könyvek ára meghaladta az ukrán tannyelvű iskolák könyveinek előállítási költségét.

A rendelkezés az Alkotmánybíróság általi elfogadásának pillanatától érvényes, s ennek megfelelően a megyei oktatási és tudományos főosztályok máris szóbeli utasítást kaptak a használati díjak beszedésének leállítására. Az iskolák többségében ugyanakkor a pedagógusok jobbára már begyűjtötték a diákoktól a tankönyvhasználatért járó pénzt, melyet meg nem erősített hírek szerint nem fognak visszafizetni.

Mint Herczog György, a megyei állami közigazgatás oktatási és tudományos főosztályának helyettes vezetője lapunknak elmondta, egye­lőre nem ismeretes, mi lesz a már beszedett s jórészt Kijevbe továbbított idei könyvhasználati díjak további sorsa. Ezzel kapcsolatban a hivatal a Miniszteri Kabinet utasítására vár.

P. Zs.