Smink a lelke mindennek

Csúnya nő pedig nincs!

2002. december 27., 01:00 , 102. szám

Csúnya nő nincs, csak igénytelen – tartja a mondás, s ezzel egyetértenek a kozmetikusok is. Nincs olyan arc – vallják –, mely több-kevesebb munkával ne lenne megszépíthető, és ez az erősebb nem esetében is igaz.

A tiszta, rendezett arcbőrnél nem okoz problémát a különböző otthoni szépítőszerek használata. Talán ezzel magyarázható, hogy a kozmetikusi rendelők, szalonok ma még többnyire csak ünnepi alkalmak (esküvő, születésnap, szilveszter stb.) kedvéért telnek meg, de egyre nő azok száma, akik nem csupán egyszerű sminkre vágynak. Ők jobban teszik, ha szakemberhez fordulnak.

A bőrgyógyászattal foglalkozó kozmetikusok rendelése nem új keletű, több évtizedes múltra tekint vissza Kárpátalján is, s a látogatottságuk a mai napig nem csökkent. Tizenéves kamaszok éppúgy megtalálhatók a vendégek között, mint a nagymamakorú hölgyek. Nyilvántartásra nincs is idejük a gyó­gyászoknak, hiszen előfordul, hogy 5-6 kuncsaft toporog a kozmetikusi szék körül. A legtöbben gyulladt, zsíros, illetve száraz arcbőrrel érkeznek, mások az idő vasfoga ellen keresnek gyógyírt. A szakemberek állítják, egy-két hónapos kezelés évente, valamint a gyógyászok által készített néhány természetes alapanyagú krém, maszk elegendő ahhoz, hogy a megszépült arc gazdája hosszú időre jól érezze magát a bőrében. Egy-egy kezelés ára tíz hrivnya körül mozog, s a felhasznált kencék is hasonló árfekvésűek.

A szépségszalonok kozmetikusai csak egészségügyi iskolák, tanfolyamok elvégzése után prak­tizálhatnak, így nem csupán a festékválasztásban nyújthatnak segítséget az általában 20–40 év közötti vendégeiknek. Kezelik, tisztítják, masszírozzák a problémás bőrfelületeket, krémet, arcpakolást javasolnak, tanácsokat adnak az arc védelmével kapcsolatban. Mint mondják, minden évszaknak megvan a maga veszélyforrása. Ezekben a hónapokban például a hideg idő, a szél, valamint a száraz arcbőr okoz gondokat a szebbik nem számára.

Az arctisztítás ára szalononként és a felhasznált termékektől függően eltérő, általában alkalmanként 6–12 hr közötti áron mozog, míg a mechanikus arctisztítás 12–15, a masszázs pedig 5–10 hrivnyába kerül. A különböző maszkok ára 4–6 hr, a depilálás 7–12 hr. Az arcszépítő lemosók, kenőcsök ára 11–220 hr, melyek közül – szegénység ide vagy oda – a drágább, de jobb minőségű kencék örvendenek nagyobb keresletnek, mondván tovább tartanak, s naponta mindössze kopekekért adnak szebb bőrt és kellemesebb közérzetet.

Sminkkészítésnél elsősorban a szem és a száj kap nagyobb hangsúlyt, a pasztellszínek közül is a föld színei élveznek elsőbbséget az arany-, esetleg a rózsaszín festékekkel szemben. A szemöldök kiszedése 1–1,50 hr, festése 1,50–2 hr, a szempilla festése 1,50–2 hr a hétköznapi smink 6–10 hr, az ünnepi smink 14–18 hr. Igény esetén az alkalom, a ruházat, az alkat és a személyiségtípus ismeretében tanácsot adnak az otthoni szépségápoláshoz is. Ugyanakkor nem hanyagolható el a kozmetikusok lelkigondozói szolgálata sem, hiszen a fodrászokhoz hasonlóan a lelki szemetesláda szerepét is vállalják. A rendezett lélek elősegíti, erősíti a szépséget, mondják, a szem mellett az arc is a lélek tükre. A valódi szépség belülről jön, amit csak hangsúlyozhat, de nem helyettesíthet a festék.

- jázmin -